Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 360 ευρώ: Ποιοι τα δικαιούνται. Δικαιολογητικά!

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης;

Στην Ελλάδα του 2016, όπου τα μνημόνια που επέβαλαν οι δανειστές έχουν οδηγήσει χιλιάδες στη φτώχεια, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην υλοποίηση ενός προγράμματος που δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των 360 ευρώ, απευθύνεται σε άτομα άνω των 67 ετών ακόμα και ανασφάλιστους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Βασική προϋπόθεση για την κατάθεση αίτησης για την χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης και να έχει συμπληρωθεί το 67ο έτος ηλικίας.

Την απόφαση για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, με την καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Αναλυτικά θα πρέπει:

-Να έχει συμπληρώσει τα 67 έτη,

-να μην λαμβάνειν ή να μη δικαιούται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από 360 ευρώ,

– Όσοι έχουν άλλη σύνταξη μικρότερη από 360 ευρώ, θα δίνεται μόνο η διαφορά,

-να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη,

-να έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 8.640 ευρώ, φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας κάτω από 90.000 ευρώ και τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης κινητής περιουσίας κάτω από 6.000 ευρώ

Για όσους έχουν απαραίτητα δικαιολογητικά και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ΟΓΑ του τόπου κατοικίας, εκτυπώνεται, υπογράφεται και αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τα δικαιολογητικά είναι:

Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας,
πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
βεβαίωση για τον χρόνο έναρξης της συνταξιοδότησης και το ποσό της σύνταξης όπως και για το αν δικαιούνται ΕΚΑΣ ή πρόσφατη βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα της αλλοδαπής, από την οποία να προκύπτει ο χρόνος ασφάλισης, για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναζητείται αυτεπάγγελτα.

360 eurodikaiologitikaepidoma koinonikis alilegiois