Εντολή… ανασχηματισμού στον Τσίπρα – Τον θέλουν πολίτες, τον θέλουν κι… υπουργοί!

Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών, τις οποίες ζητά μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διαψεύδει επίσης το δημοσίευμα της Real News πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε… τελεσίγραφο στον Φρανσουά Ολάντ πως αν δεν τηρηθεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, θα παραιτηθεί. Αλλά για τα σενάρια ανασχηματισμού, κουβέντα.

Την ώρα που νέα δημοσκόπηση δίνει ξανά προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με 3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια έρευνα (της Καπα Research για το ΒΗΜΑ της Κυριακής), η πλειοψηφία των πολιτών δίνει… εντολή στον Αλέξη Τσίπρα για ανασχηματισμό της κυβέρνηση.

Στο ερώτημα «Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ανασχηματισμός;», το 33,8% απαντά «ναι», το 21,4% «μάλλον ναι» (αν τα αθροίσει κανείς το ποσοστό φτάνει στο 55,2%), «όχι» το 17,5%, «μάλλον όχι» το 10%, ενώ οι «δεν ξέρω / δεν απαντώ» απάντησε το 17,3%.

Τα σενάρια

Όπως είναι φυσικό, ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για το ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα αλλάξουν υπουργείο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, εξαιτίας του… «γράψε σβήσε» που ήδη γίνεται στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, είναι πολλοί οι υπουργοί της κυβέρνησης που δεν μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι!

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ο πρώτος από τους υπουργούς που βρίσκονται μια ανάσα από την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Δεν είναι μόνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η… κόντρα με την κυβέρνηση για την πώληση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco αλλά και οι σχέση του διάφορους “αλληλέγγυους” στο λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα το προηγούμενο βράδυ της αναχώρηση του κ. Τσίπρα για το Παρίσι κλήθηκε στο… “πραιτόριο” μαζί με άλλους που εμπλέκονται στο προσφυγικό και οι φωνές του πρωθυπουργού ακούγονταν ως την Ηρώδου του Αττικού.

Δεύτερος υποψήφιος προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. “Ο Νίκος δεν μπορεί πλέον να σταθεί στο υπουργείο Παιδείας” λένε κάποιοι στο Μαξίμου. Και εξηγούν το γιατί: η επιμονή του για ρήξη με την Εκκλησία αλλά και οι θέσεις του για την Παιδεία, όπως και οι απόψεις του για την εθνική επέτειο, έχουν ήδη δρομολογήσει την έξοδό του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας που θα χαρεί ιδιαίτερα αν απομακρυνθεί από το Παιδείας ο κ. Φίλης θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία.

Ο επόμενος που προορίζεται για έξοδο, σύμφωνα με όσα διαδίδονται από το Μαξίμου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τη θέση του θα πάρει, κατά πάσα πιθανότητα, η Όλγα Γεροβασίλη για να ετοιμάσει τον εκλογικό νόμο. Το βέβαιο είναι ότι η κ. Γεροβασίλη φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ίδια θέλει το Εσωτερικών, αλλά δεν αποκλείεται ως γιατρός να βρεθεί και στο Υγείας.

Την έξοδο από την κυβέρνηση θα δει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τοποθετείται, όπως φημολογείται, σύμβουλος ή υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ (για να γίνει και το χατίρι του Π. Καμμένου). Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο (ο ίδιος θέλει το Οικονομικών) ή θα πάει στο σπίτι του. Υπουργός Ανάπτυξης επιδιώκει να γίνει ο Νίκος Παππάς.

Αυτοί που φεύγουν… οικειοθελώς

Υπάρχει μια κατηγορία υπουργών που ζήτησαν ήδη να μην συμμετέχουν πλέον στην κυβέρνηση. Ο ένας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δεν θέλει να επωμιστεί τα νέα μέτρα που έρχονται. Αναζητείται νέος “τσάρος” της Οικονομίας και το μοναδικό όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Γιώργου Χουλιαράκη.

Θα πρέπει να αποκλειστεί από το χαρτοφυλάκιο αυτό ο Γιάννης Δραγασάκης, αφενός επειδή ο ίδιος το απέρριψε από τον περασμένο Ιούνιο και αφετέρου επειδή θεωρεί ότι έχει έργο να προσφέρει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής διαφόρων οικονομικών επιτροπών. Άλλωστε, όπως κυκλοφορεί στα υπόγεια του Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος δεν αντέχει τα ξενύχτια των διαπραγματεύσεων και τις μαραθώνιες συνεδριάσεις των Eurogroup.

Ο άλλος υπουργός που ζήτησε να φύγει είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του λέει συχνά πως θα παρακαλέσει τον πρωθυπουργό να τον απαλλάξει από το “μαρτύριο που περνά”. Επισφαλής κρίνεται και η θέση του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών.

anaschimatismostsipras