Εντυπωσιακό animation για το θάνατο ενός άστρου

Τα άστρα σχηματίζουν πολύχρωμα, λαμπερά νεφελώματα, εκρήγνυνται σε σούπερνοβα και μερικές φορές διαλύονται από μαύρες τρύπες…

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο- animation σε μια προσπάθεια να δείξει στον κόσμο πώς είναι ο θάνατος ενός άστρου. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο «Nature», οι ερευνητές ανέφεραν αποδείξεις ενός φαινομένου που ονομάζεται «παλιρροϊκή διαταραχή», που παρατήρησαν με την χρήση τηλεσκοπίων ακτίνων Χ. Βασικά, όταν ένα αστέρι έρθει πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, η τεράστια βαρύτητα του τελευταίου διαλύει το άστρο. Σε αυτή την περίπτωση, η μαύρη τρύπα είχε μάζα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας.

«Έχουμε αποδείξεις για αρκετές παλιρροϊκές διαταραχές κατά την διάρκεια των ετών και έχουμε αναπτύξει πολλές θεωρίες σχετικά με το τι συμβαίνει» αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζον Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε μέχρι τώρα για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει όταν μία μαύρη τρύπα κομματιάζει ένα άστρο».

Τι δείχνει όμως το animation: Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας τραβά το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του άστρου προς τα κάτω, θερμαίνοντάς το σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας έτσι μια φωτοβολίδα ακτίνων Χ, που οι αστρονόμοι μπορούν να «συλλάβουν» μέσω τηλεσκοπίων, όπως στο παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA. Στη συνέχεια όμως συμβαίνει κάτι μοναδικό: Καθώς το υλικό πέφτει στον ορίζοντα της μαύρης τρύπας- από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει ίχνος φωτός- τότε εξαφανίζεται. Έτσι φαίνεται να σχηματίζεται ένας καυτός, ομαλός δίσκος καθώς τα αέρια κατάλοιπα του άστρου κινούνται σε τροχιά γύρω από το σημείο στο οποίο η μαύρη τρύπα θα τα «καταπιεί». Επειδή το κέντρο του δίσκου αυτού είναι τόσο καυτό, αποβάλλει τμήματα του υλικού με τη μορφή ανέμου.

Η συγκεκριμένη παλιρροϊκή διαταραχή που παρατήρησαν – γνωστή ως ASASSN-14li- συνέβη περίπου 290 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ωστόσο, μία ακόμη πιο κοντινή παλιρροϊκή διαταραχή θα συμβεί σε περίπου μία δεκαετία, σύμφωνα με τη NASA.

animationastrothanatos