El Chapo: Η απόδραση του αιώνα – Στο φως νέες λεπτομέρειες του επικηρυγμένου Μεξικανού έμπορου ναρκωτικών Χοακίν Γκούζμαν

Η απόδραση του βαρώνου των ναρκωτικών, Χοακίν Γκούζμαν από τη φυλακή χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η απόδραση του αιώνα» κι όχι άδικα. Η σύλληψη του από την Μεξικάνικη αστυνομία το 2014 θεωρήθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και η απόδραση του από την φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνταν 17 μήνες μετά, ως το μεγαλύτερο φιάσκο όλων των εποχών.

Ο «El Chapo», δηλαδή «ζουμπάς», όπως είναι το παρατσούκλι του απέδρασε από ένα τούνελ μήκους 1,6 χιλιομέτρων που οδηγούσε από το κελί του μέχρι μία αποθήκη έξω από τις φυλακές. Ο αρχηγός του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών έχει επικηρυχθεί από τις Αμερικάνικες αρχές με 5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αρχές του Μεξικού έχουν υποσχεθεί αμοιβή 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες για το που κρύβεται.

Τέτοιου είδους πληροφορίες ακολούθησε η Μεξικάνικη αστυνομία που οργάνωσε μία μεγάλη επιχείρηση στα βουνά της χώρας, μία έφοδος που κατέληξε και πάλι σε φιάσκο. Αμερικάνικες αρχές είχαν υποκλέψει συνομιλίες κι είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες που έδειχναν πως ο Γκούζμαν μπορεί να κρύβεται σε ένα ράντζο στο Σιέρα Μάντρε, αλλά όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί βρήκαν μόνο κάτι ρούχα που, πιθανολογούν, πως ανήκουν σε εκείνον.

Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται, νέα ντοκουμέντα από την απόδραση του Ιουλίου, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν σάλο. Συγκεκριμένα διέρρευσε βίντεο από την αίθουσα παρακολούθησης των φυλακών που κρατούνταν ο Γκούζμαν στο οποίο ακούγονται ξεκάθαρα επί 20 λεπτά ήχοι από κομπρεσέρ και σφυρί, ενώ οι φύλακες τους αγνοούν επιδεικτικά!

Οι φύλακες έκαναν 25 λεπτά να ασχοληθούν με το γεγονός πως δεν υπήρχε καμία κίνηση του «El Chapo» στο κελί του και 37 λεπτά μέχρι τελικά να το τσεκάρουν, όταν και διαπίστωσαν πως ο έμπορος ναρκωτικών είχε αποδράσει.

Το βίντεο αυτό, όπως και βίντεο από το κελί του Γκούζμαν είχαν δοθεί από την Μεξικανική κυβέρνηση στην δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου, χωρίς όμως να υπάρχει ο ήχος. Το νέο βίντεο φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους Μεξικανούς, αφού ενισχύονται οι φήμες που ήθελαν την φυλακή να κάνει τα… στραβά μάτια. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως ο φυλακισμένος είχε βοήθεια εκ των έσω και πως η απόδραση του σχετίζεται με το ότι επρόκειτο σύντομα να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Έχουν γίνει συνολικά μέχρι στιγμής 34 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένου και του πιλότου που πιθανολογείται πως «παρέλαβε» τον «El Chapo» μόλις εκείνος βγήκε από την φυλακή, όμως όσο περνάει ο καιρός τόσο και οι ελπίδες για την σύλληψη του εξασθενούν.

El Chapoemporos narkotikon