ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Πούτιν: Θα χρηματοδοτήσουμε το Greek Stream!

Επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ετοιμότητα της ελληνικής πλευρά να συμμετάσχει, με δημόσια εταιρία, στην κατασκευή του ελληνικού αγωγού

μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ελληνοτουρκικών συνόρων, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κος Πούτιν, τόνισε, ότι η Ρωσία προτίθεται να στηρίξει μέσω χρηματοδότησης την ελληνική εταιρία κατασκευής του αγωγού, ο οποίος μπορεί να
αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα κοινά σχέδια υποδομών, στα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ως μέρος του νέου έργου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω της Τουρκίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, ενώ τονίζεται επιπλέον, ότι «στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα ενεργοποιηθούν στο έργο αυτό».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το serfare.com, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πληροφορίες για το σχέδιο του αγωγού, που αναμένεται να μεταφέρει περί τα 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με τα 43 περίπου εξ αυτών να είναι ελεύθερα προς πώληση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Το ΡΙΑ-Νόβοστι σημειώνει ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα μπορούσε να κατασκευάσει «ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ» και για την υλοποίησή του έργου «σχεδιάζεται να προσελκυστούν 2 δισ. ευρώ».

Όπως έγινε γνωστό, εκτός από την ενεργειακή συνεργασία, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της η Μόσχα επισημαίνει ότι «εξετάσθηκε το πλέγμα των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, στις 7-9 Απριλίου 2015, αλλά και ότι συζητήθηκαν οι περαιτέρω διμερείς επαφές σε διάφορα επίπεδα».

Greek Streamputintsipras