Δημόσιο προσλήψεις 2016: Διορισμοί με το… κιλό σαν να έχουμε εκλογές, πόσοι – σε ποιους τομείς

Πόσες προσλήψεις θα γίνουν στο Δημόσιο μέσα στο 2016 και σε ποιους τομείς;

Μπαράζ προσλήψεων στο Δημόσιο στο 2016 σαν να έχουν προκηρυχτεί εκλογές….

Θα ξεπερνούν τις 10.000 οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο και μπορεί να φτάσουν και τους 12.000 διορισμούς για το 2016, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των δανειστών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στη συνάντηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη με το κουαρτέτο υπήρξε συμφωνία κατά 99,5% με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ το ΔΝΤ διατήρησε τις διαφωνίες του επιμένοντας στη σύνδεση της αξιολόγησης με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως και να έχει το κλίμα που διαμορφώνεται θυμίζει προηγούμενες εποχές, όταν λίγο πριν από πρόωρες εκλογές συνήθως προηγούνταν καταιγισμός από προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του κ. Βερναρδάκη με το κουαρτέτο περιλαμβάνεται η διατήρηση της αναλογίας «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» για το 2016 με προοπτική να μειώνεται η αναλογία για τα επόμενα έτη έτσι ώστε να επανέλθει «μια πρόσληψη ανά μία αποχώρηση» το 2020.

Οπως σημειώνουν πηγές του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στη συμφωνία με τους δανειστές για τις προσλήψεις το 2016 περιλαμβάνονται:

Οι 6.500 προσλήψεις που δεν έχουν γίνει από παρελθόντα έτη και περιλαμβάνονταν στις αναλογίες προσλήψεων-αποχωρήσεων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Οι περίπου 3.000 προσλήψεις που προκύπτουν από την αναλογία μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις που αφορά το 2015. Σημειώνεται ότι το 2015 αποχώρησαν περισσότεροι από 15.000 υπάλληλοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν.

Δεν θα υπολογίζονται ως προσλήψεις οι διορισμοί υπαλλήλων με δικαστικές αποφάσεις. Υπολογίζεται ότι το 215 μονιμοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις περίπου 1.500 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ φέτος αναμένεται να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις ακόμα 1.000 εργαζόμενοι οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Διαμορφώνεται δημοσιονομικό μαξιλάρι περίπου 34 εκατ. ευρώ για να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να προσλάβει προσωπικό σε τομείς πρώτης προτεραιότητας όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Μερική απελευθέρωση των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού πέραν της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων, καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στα νοσοκομεία αλλά δημιουργούνται και νέες υπό την πίεση του προσφυγικού προβλήματος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει στο «Εθνος» ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 που ισχύουν σε αρκετά νοσοκομεία, γεγονός που οδηγεί σε νέες προσλήψεις.

dimosiodiorismoieklogesproslipseis