Ποιο το δημοσίευμα καταπέλτης της Ρωσίας για την Ελλάδα;
«Οι ελπίδες για μια θετική αλλαγή με την άφιξη μιας νέας, αριστερής κυβέρνησης και διέξοδος από την κρίση δεν υλοποιήθηκαν», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ, το οποίο μάλιστα μόνο με κολακευτικά λόγια δεν μιλάει για την κυβέρνηση Τσίπρα στον απολογισμό του 2015.
«Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), που τον Ιανουάριο του 2015, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με τα συνθήματα «η ελπίδα έρχεται» και «Η Ελλάδα και η Ευρώπη αλλάζουν,» δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες» αναφέρει.
Την ίδια ώρα η Ρωσία τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις για να θέσει τέλος στο μνημόνιο με τους πιστωτές σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα υποχρεούται να ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας.
Επιπλέον, αναγνωρίζεται ότι στο προσκήνιο έρχεται δυναμικά η αυξημένη ηλικία συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των φόρων και η μείωση των μισθών, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες ενδέχεται να χάσουν το σύνολο της ιδιοκτησίας τους.
Στη διάρκεια του νέου έτους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση νέα νομοσχέδια τα οποία απαιτούν οι δανειστές.
Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι υπογράμμισαν επίσης ότι παρά τις γιορτές, η διάθεση ανάμεσα στους Έλληνες αυτή τη χρονιά δεν ήταν γιορτινή. Η χώρα έκλεισε την όγδοη χρονιά σε βαθιά οικονομική κρίση, και πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι ήταν η πιο δύσκολη στην ιστορία.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος γίνεται επίκληση έρευνας σύμφωνα με την οποία το κοινωνιολογικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωβαρόμετρο», δηλώνει ότι στην Ελλάδα το 97% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως «κακή» και το 70% πιστεύουν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα είναι χειρότερη.
Το πρακτορείο παρακολουθεί με έκπληξη ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα της άνοιξης ο αριθμός εκείνων που δεν πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας, αυξήθηκε κατά 24%. Την ίδια στιγμή το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (28% περισσότερο από ό, τι την άνοιξη του 2015),ενώ καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει το 82% των ερωτηθέντων. Το 81% δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση