Πρόσφατα, ένα infographic από το journl.com που δημοσιεύθηκε, απεικονίζει τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Το ενδιαφέρον είναι, ότι σε μια εποχή όπου είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της επιτυχίας, μπορούμε πολύ εύκολα να υιοθετήσουμε αυτούς τους μύθους. Αν όμως, μάθουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του, θα μπορούμε να πετυχαίνουμε και πιο εύκολα τους στόχους μας.
Δείτε παρακάτω κάποιους μύθους που πιστεύουμε μέχρι σήμερα.
Μύθος # 1: Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Αυτός ο μύθος πιθανότατα προήλθε από τον William James, ένας Αμερικανός ψυχολόγος στις αρχές του 1900, ο οποίος στο βιβλίο του «Τhe energies of men», γράφει σε ένα σημείο, «χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος των πιθανών ψυχικών και πνευματικών πόρων». Όμως, κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, γιατί καταρχήν ένας τρόπος που μας δείχνει ότι χρησιμοποιούμε περισσότερο από το 10% του εγκεφάλου μας, είναι μέσω προσεγγίσεων μαγνητικής τομογραφίας και άλλων τεχνικών. Οι οποίες μας αποκαλύπτουν περιοχές του εγκεφάλου με υψηλή δραστηριότητα. Επίσης, μελέτες υποστηρίζουν, ότι ακόμα και όταν εκτελούμε τα πιο απλά καθήκοντα μας, ενεργοποιούνται πολλές περιοχές στον εγκέφαλο μας.
Μύθος # 2: Αριστερό ημισφαίριο είναι αυτό που οργανώνει και το δεξιό είναι το πιο δημιουργικό. Η κατανομή των ημισφαιρίων του εγκεφάλου είναι ένα άλλο μεγάλο παράδειγμα ενός μύθου που έχει κέρδισε τη δημοτικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, κατά την εκτέλεση μαθηματικών πράξεων, χρησιμοποιούνται τόσο το δεξί όσο και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σας.
Μύθος # 3: Η μνήμη σας είναι μια ακριβής περιγραφή του τι βλέπετε. Αυτό δεν ισχύει πάντα, γιατί μπορούμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε ορισμένα τμήματα της μνήμης και να εξασθενίσουμε κάποια άλλα. Για παράδειγμα αν θυμηθούμε μια τραυματική εμπειρία, οι εγκέφαλοι μας μπορούν να μπλοκάρουν ορισμένα τμήματα ως προστασία. Είναι επίσης, σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ψυχολόγοι είναι σε θέση να εμφυτεύσουν ψευδείς αναμνήσεις. Τα παραπάνω εξηγούν γιατί πολλά άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν το ίδιο γεγονός, αλλά ο καθένας να θυμάται διαφορετικά πράγματα.
Μύθος # 4: Το IQ σας παραμένει το ίδιο σε όλη τη ζωή. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ευφυΐα, παραμένει σχεδόν σταθερή κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο κάποια τεστ που διεξάχθηκαν σε έφηβους ηλικίας 14 ετών και επαναλήφθηκαν όταν έγιναν 18, έδειξαν διαφορές στο IQ τους, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.
Μύθος # 5: Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί καλύτερα υπό πίεση. Αυτή η θεωρία είναι ευρέως δημοφιλής, αλλά, στην πραγματικότητα, το μυαλό σας δεν λειτουργεί καλύτερα υπό πίεση. Το άγχος που προκαλείται αυξάνει την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Πάρα πολύ κορτιζόλη μπορεί να παρεμποδίσει τη μνήμη, κάτι που προκαλεί μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις.