Χελωνονιντζάκια: Μία παιδική σειρά για όλες τις γενιές!

Τα Χελωνονιντζάκια (Αγγλιστί: Teenage Mutant Ninja Turtles) είναι μια ομάδα τεσσάρων μεταλλαγμένων έφηβων χελωνών, οι οποίες προπονούνται από ένα ανθρωπόμορφο αρουραίο, το Δάσκαλο Σπλίντερ, στην ιαπωνική πολεμική τέχνη Νινζούτσου. Από το σπίτι τους, στους υπόνομους της Νέας Υόρκης, πολεμάνε ασήμαντους εγκληματίες, δαιμονικούς μεγαλομανείς και εξωγήινους εισβολείς, παραμένοντας απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία.

Οι χαρακτήρες αρχικά εμφανίστηκαν σε περιοδικά κόμικς πριν δοθεί η άδεια για παραγωγή παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικής προσαρμογής. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της δημοτικότητας τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές της δεκαετίας του ’90 απόκτησαν μεγάλη επιτυχία και δόξα. Τα Χελωνονιντζάκια πήραν τα ονόματα τους από τους διάσημους καλλιτέχνες της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ντονάτο Μπάρντι (ή Ντονατέλο), Ραφαήλ Σάντσιο και Μιχαήλ Άγγελο Μπουοναρότι (ή Μικελάντζελο).

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα Χελωνονιντζάκια αρχικά ήταν ένα αμερικανικό περιοδικό κόμικς που εκδόθηκε το 1984 στο Ντόβερ του Νιου Χάμσαϊρ. Η αρχική ιδέα προερχόταν από ένα αστείο σκίτσο του Κέβιν Ήστμαν κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου απογεύματος ανταλλαγής απόψεων με τον φίλο του Πήτερ Λερντ. Χρησιμοποιώντας λεφτά από μια επιστροφή φόρου μαζί με ένα δάνειο από το θείο του Ήστμαν, ο νεαρός καλλιτέχνης έκδωσε ένα κόμικς που στηριζόταν σε μια παρωδία τεσσάρων από τα πιο δημοφιλή κόμικς των αρχών της δεκαετίας του 1980: τον Ντέαρντεβιλ και τους Νέους Μεταλλαγμένους της Μάρβελ Κόμικς, τον μυρμηγκοφάγο Σέρεμπους του Ντέιβ Σιμ και τον Ρόνιν του Φρανκ Μίλλερ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όλα τα Χελωνονιντζάκια, αρχικά φορούσαν κόκκινη μάσκα και ξεχώριζαν μόνο από το όπλο που κρατούσαν.

ΚΥΡΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Λεονάρντο – Ο γενναίος αρχηγός και αφοσιωμένος μαθητής των πολεμικών τεχνών. Είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις αδελφούς του και ο πιο επιδέξιος πολεμιστής από τα τέσσερα Χελωνονιντζάκια. Ο Λεονάρντο φοράει μπλε μάσκα και κρατάει δύο ιαπωνικά σπαθιά, τα κατάνα. Πολλές φορές η ικανότητά του στην προπόνηση και η εκτίμηση του δασκάλου Σπλίντερ έχουν προκαλέσει τη ζήλια των αδελφών του και κυρίως του Ραφαέλ. Ο Λεονάρντο είναι αφοσιωμένος στο δάσκαλό του, δεν είναι όμως λίγες οι φορές που έχει παρακούσει τις εντολές του για χάρη των αδελφών του. Σε μια μάχη όπου ο Λεονάρντο πολεμούσε μόνος του εναντίον ενός ολόκληρου στρατού, έφτασε κοντά στο θάνατο αλλά κατάφερε να σωθεί χάρη στα αδέλφια του. Το όνομα του προέρχεται από τον Ιταλό μαθηματικό, επιστήμονα, μηχανικό, εφευρέτη, ανατόμο και ζωγράφο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Χαϊδευτικό: Λεό. Ηλικία: 16. Τόπος Γεννήσεως: McMahon’s Tier-Warenhaus, USA. ‘Υψος: 1,55 μέτρα Βάρος: 70 κιλά. Ιδιαιτερότητες: Απεχθάνεται τις αντσούγιες και τα κακοποιά στοιχεία.

Ντονατέλο – Ο Ντονατέλο είναι το μυαλό της ομάδας και κάθε φορά που η ομάδα έχει προβλήματα στο να βρει ή να αντιμετωπίσει έναν εχθρό, όλοι περιμένουν να βρει αυτός τη λύση. Παρά το γεγονός ότι ο Ντονατέλο είναι εξίσου ικανός με τα αδέλφια του στις πολεμικές τέχνες, προτιμά να βρίσκει πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να νικά τους εχθρούς του, ενώ είναι ο πρώτος που συμβουλεύεται ο Λεονάρντο. Περνά το χρόνο του επισκευάζοντας ή κατασκευάζοντας χρήσιμα μηχανήματα που βοηθούν τα Χελωνονιντζάκια στις μάχες τους. Αρκετές φορές όμως, η περιέργεια του Μικελάντζελο έχει καταφέρει να του χαλάσει τη δουλειά. Φοράει μωβ μάσκα και κρατάει ένα ξύλινο ραβδί, το μπο. Πήρε το όνομα του από τον Ιταλό γλύπτη Ντονατέλο.

Χαϊδευτικό: Ντον. Ηλικία: 15. Τόπος Γεννήσεως: Joe’s Tierhandlung, Slowklahoma. ‘Υψος: 1,22 μέτρα Βάρος: 66 κιλά. Ιδιαιτερότητες: Εφευρετικός και δεξιοτέχνης.

Ραφαέλ – Το κακό παιδί της ομάδας, έχει μια επιθετική φύση και δεν διστάζει να επιτεθεί πρώτος. Είναι σφοδρός πολεμιστής. Η προσωπικότητα του εναλλάσσεται από επιθετικότητα και σαρκασμό και μερικές φορές ανέκφραστο χιούμορ. Ακόμη, είναι έντονα πιστός στα αδέλφια του και στο δάσκαλο του. Είναι καλός φίλος με τον Κέησι Τζόουνς, μετά που τον συνάντησε μια νύκτα σε μια περιπολία και τον προκάλεσε σε μονομαχία. Από τότε έχουν συχνές περιπολίες μαζί. Ο Ραφαέλ φοράει κόκκινη μάσκα και κρατάει ένα ζευγάρι όπλων με την μορφή τρίαινας, τα σάι. Πήρε το όνομα του από τον Ιταλό ζωγράφο και αρχιτέκτονα Ραφαήλ.

Χαϊδευτικό: Ραφ. Ηλικία: 15. Τόπος Γεννήσεως: Shelly’s ZooStadt, New Hampshell, USA. ‘Υψος: 1,55 μέτρα Βάρος: 67 κιλά. Ιδιαιτερότητες: Τολμηρός και ριψοκίνδυνος.

Μικελάντζελο – Ο χαλαρός και ελεύθερο πνεύμα Μικελάντζελο απολαμβάνει να ξεκουράζεται αλλά έχει και μια περιπετειώδης και δημιουργική πλευρά. Φοράει πορτοκαλί μάσκα και κρατάει ένα παραδοσιακό οκιναβέζικο όπλο, τα νουντσάκου. Πήρε το όνομα του από τον Ιταλό γλύπτη, ζωγράφο, αρχιτέκτονα και ποιητή Μιχαήλ Άγγελο.

Χαϊδευτικό: Μάικ. Ηλικία: 15½ . Τόπος Γεννήσεως: Woody’s Tierhandlung, Pennshellvania. ‘Υψος: 1,52 μέτρα Βάρος: 68 κιλά. Ιδιαιτερότητες: Η αγαπημένη του απασχόληση είναι το φαγητό και ειδικότερα η πίτσα.

Δάσκαλος Σπλίντερ – Ο δάσκαλος για τα Χελωνονιντζάκια και ο θετός τους πατέρας. Ο Σπλίντερ είναι ένας μεταλλαγμένος αρουραίος, που έμαθε την πολεμική τέχνη Νινζούτσου από το δικό του δάσκαλο, Χαμάτο Γιόσι. Στη σειρά του 1987, ο Σπλίντερ ήταν ο ίδιος ο Γιόσι που μεταλλάχθηκε σε αρουραίο.

Σρέντερ – Ένας ανέντιμος δάσκαλος της πολεμικής τέχνης Νινζούτσου που ονομάζεται Ορόκου Σάκι. Σε κάθε ενσάρκωση της σειράς, ο Σρέντερ είναι ο κυριότερος εχθρός για τα Χελωνονιντζάκια και τον Σπλίντερ. Προτιμά να χρησιμοποιεί την πανοπλία του αντί για όπλα. Είναι επίσης αρχηγός της Αδελφότητας “Το Πόδι”.

Έηπριλ Ο’ Νιλ – Μια πρώην βοηθός στο εργαστήριο του τρελού επιστήμονα Μπάξτερ Στόκμαν. Η Έηπριλ είναι ο γενναίος, ανθρώπινος σύντροφος για τα Χελωνονιντζάκια. Αρχικά, γνώρισε τα Χελωνονιντζάκια όταν την έσωσαν από τα ρομπότ του Μπάξτερ. Συμμετέχει σε πολλές από τις περιπέτειες με τα Χελωνονιντζάκια και τους βοηθά κάνοντας όλα όσα εκείνοι δεν μπορούν να κάνουν από μόνοι τους δημοσίως ώστε να μην εκτεθούν. Στη σειρά του 1987 και σε τρεις διαδοχικές ταινίες, η Έηπριλ ήταν μια τηλεοπτική δημοσιογράφος.

Κέησι Τζόουνς – Ο Κέησι πολεμάει την εγκληματικότητα στην πόλη και αποτελεί σύμμαχο για τα Χελωνονιντζάκια. Είναι ερωτευμένος με την Έηπριλ. Συνάντησε για πρώτη φορά τα Χελωνονιντζάκια μετά που είχε ένα καυγά με τον Ραφαέλ. Πολεμάει το έγκλημα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από αθλητικά είδη (ρόπαλα του μπέηζμπολ, του γκολφ, του κρίκετ, του χόκεϊ κ.α.). Φοράει μια μάσκα του χόκεϊ για να προστατεύει την ταυτότητα του.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ (ΜΙΡΑΖ ΚΟΜΙΚΣ)

Πολλές δεκαετίες πριν, στην Ιαπωνία, υπήρχε μια αδελφότητα νίντζα, γνωστή ως “Το Πόδι”. Ανάμεσα στα ανώτερα μέλη της αδελφότητας ήταν ο Χαμάτο Γιόσι, ο αρχικός ιδιοκτήτης του Σπλίντερ. Μέσα από το κλουβί του ο Σπλίντερ αρεσκόταν στο να μιμείται τις κινήσεις του Γιόσι. Όμως ο Χαμάτο Γιόσι ήρθε σε ρήξη μ’ ένα από τα άλλα μέλη της αδελφότητας, τον Ορόκου Νάγκι. Αιτία της ρήξης ήταν μια γυναίκα, η Τανγκ Σεν. Όταν αποκαλύφθηκε ότι η Τανγκ Σεν αγαπούσε τον Γιόσι, ο Νάγκι πήγε στο σπίτι της και την ξυλοκόπησε. Ο Γιόσι έφτασε εγκαίρως για να σώσει τη ζωή της, αλλά πάνω στην οργή του σκότωσε τον Νάγκι.

Γνωρίζοντας ότι η αδελφότητα δεν θα δεχόταν τη δολοφονία ενός μέλους της, ο Γιόσι με την Τανγκ Σεν και τον Σπλίντερ, έφυγαν για τη Νέα Υόρκη, όπου ο Γιόσι άνοιξε μια σχολή πολεμικών τεχνών. Στο μεταξύ την εκπαίδευση της αδελφότητας ανέλαβε ο μικρότερος αδελφός του Νάγκι, Ορόκου Σάκι. Με τον καιρό ο Σάκι, έγινε αρχηγός της αδελφότητας και άνοιξε παράρτημα της στη Νέα Υόρκη. Όλο αυτόν τον καιρό έψαχνε ευκαιρία για να εκδικηθεί τον χαμό του αδελφού του.

 

Κάποιο βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι του ο Γιόσι, βρίσκει την Τανγκ Σεν νεκρή και το σπίτι λεηλατημένο. Ο Σρέντερ τον περίμενε, αποκάλυψε την ταυτότητα του, ως Ορόκου Σάκι, και τον σκότωσε με τις λεπίδες του. Μόνος και πληγωμένος ο Σπλίντερ κατάφερε να διαφύγει στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης.

Το 1969, ένα νεαρό αγόρι με τέσσερα χελωνάκια γυρνούσε στο σπίτι του. Την ίδια ώρα ένας τυφλός άνθρωπος διέσχιζε τον δρόμο όταν ένα φορτηγό με την ένδειξη T.C.R.I. (Ινστιτούτο Τεχνο-Κοσμικών Ερευνών) παραλίγο να τον χτυπήσει. Ένας άνδρας στην προσπάθεια του να σώσει τον τυφλό έσπρωξε το αγόρι. Το βάζο με τα χελωνάκια του έπεσε από τα χέρια, έσπασε και τα χελωνάκια πέρασαν στους υπονόμους. Συγχρόνως το φορτηγό φρέναρε απότομα, οι πίσω πόρτες άνοιξαν και ένα δοχείο, που περιείχε ένα μυστηριώδες πράσινο υγρό, έπεσε κι αυτό στους υπονόμους. Το δοχείο έσπασε και το υγρό περιέλουσε τα χελωνάκια. Ο Σπλίντερ μάζεψε τα χελωνάκια και τα καθάρισε από το υγρό.

Στιγμές αργότερα, ο Σπλίντερ και οι χελώνες είχαν μεταλλαχθεί σε ανθρωπόμορφα όντα με νοημοσύνη και συναισθήματα. Ο Σπλίντερ τους έδωσε τα ονόματα τεσσάρων καλλιτεχνών της αναγέννησης, Λεονάρντο, Ντονατέλο, Ραφαέλ και Μικελάντζελο. Τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια εκπαίδευε τις χελώνες στις πολεμικές τέχνες, ώστε να εκδικηθεί τον θάνατο του κυρίου του.

ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 1991 η εκδοτική Erian κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τη σειρά NINJA ΧΕΛΩΝΕΣ. Ήταν σε μεγάλο μέγεθος, έγχρωμο και τυπωμένο σε καλής ποιότητας γυαλιστερό χαρτί. Ολοκληρώθηκε σε 10 τεύχη. Η μετάφραση ήταν του Ντίνου Νταούτη.

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε μια μίνι σειρά 4 τευχών που αποτελείτο κατά 50% από κόμικ και κατά 50% από κείμενο – συγκεκριμένα όλες οι ζυγές σελίδες περιείχαν κείμενο ενώ οι μονές κόμικ (με το ίδιο όμως περιεχόμενο). Η μετάφραση ήταν της Έρη Κουλοβάτου.

Παράλληλα κυκλοφόρησαν τρία τεύχη μικρού μεγέθους, με αυτοτελείς ιστορίες σε μετάφραση της Έρη Κουλοβάτου…

…καθώς και μία μίνι-σειρά βιβλίων σε μετάφραση της Μαρίας Καραχάλιου. Το κείμενο συνοδευόταν πολύ αραιά από λίγες εικόνες.

ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ

Το 1987 οι περιπέτειες των Χελωνών Νίντζα μεταφέρονται στη μικρή οθόνη στην ομώνυμη αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων. Η σειρά κράτησε 10 περιόδους. Από το 1987 έως το 1996 προβλήθηκαν συνολικά 193 επεισόδια.

Η σειρά του ’87 διαφοροποιήθηκε αρκετά από την ιστορία της Μιράζ Κόμικς. Οι χαρακτήρες της Τανγκ Σεν και του Ορόκου Νάγκι αφαιρέθηκαν τελείως. Σύμφωνα με την ιστορία ο Χαμάτο Γιόσι συκοφαντήθηκε από τον Ορόκου Σάκι, ότι ήθελε να σκοτώσει τον δάσκαλο τους. Κυνηγημένος βρήκε καταφύγιο στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, ζώντας παρέα με τους αρουραίους. Όταν μια μέρα βρήκε τα χελωνάκια λουσμένα με το υγρό και τα περιέθαλψε, μεταμορφώθηκε σε ανθρωπόμορφο αρουραίο, τον Σπλίντερ. Σ’ αυτή την εκδοχή της ιστορίας η Έηπριλ Ό Νιλ αλλάζει επάγγελμα και γίνεται δημοσιογράφος, ενώ δημιουργός του μεταλλακτικού υγρού δεν είναι η T.C.R.I., αλλά ο Κρανγκ, ένας εξωγήινος εγκέφαλος από τη Διάσταση Χ. Τέλος, σημαντικό ρόλο στη σειρά διαδραματίζουν οι δύο πανηλίθιοι βοηθοί του Σρέντερ, ο Μπίμποπ κι ο Ροκστέντι (στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί με τα ονόματα Σπίθας και Ατσίδας), πάλαι ποτέ μέλη μιας συμμορίας του δρόμου, που ο Σρέντερ μετάλλαξε σε ανθρωπόμορφα πλάσματα, αγριόχοιρο και ρινόκερο αντίστοιχα.

Οι τρεις πρώτοι κύκλοι της σειράς κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μεταξύ 1990-1992 σε 20 VHS. Στο ρόλο του Μικελάντζελο ακουγόταν ο Βασίλης Καΐλας. Τη περίοδο 1991-1995 οι ίδιοι κύκλοι προβλήθηκαν από το New Channel, με τη φωνή του Σπύρου Μπιμπίλα ως Μικελάντζελο. Μεταξύ 1992-1994, από το Mega Channel, προβλήθηκαν υποτιτλισμένοι οι κύκλοι 4 έως 6. Τέλος, τη περίοδο 1997-2000, ο ANT1 πρόβαλε τους τρεις πρώτους κύκλους με τη μεταγλώττιση των VHS και τους κύκλους 4 έως 7 με νέα μεταγλώττιση από το Studio SPK (Μάνος Βενιέρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Θέμης Ψυχογιός, Ματίνα Καρρά).

Αναλυτικότερα όσον αφορά τη πρώτη μεταγλώττιση των VHS ακούγονταν οι φωνές:

Λεονάρντο: Γιάννης Καλατζόπουλος (Σπύρος Μπιμπίλας σε μερικά)
Ντονατέλλο: Τάσος Μασμανίδης
Μικελάντζελο: Βασίλης Καΐλας
Ραφαέλ: Γιώργος Μάζης
Έηπριλ: Λέτα Μουσούτη (Βίνα Παπαδοπούλου σε μερικά)
Ίρμα: Λέτα Μουσούτη (Βίνα Παπαδοπούλου σε μερικά)
Σπλίντερ: Γιώργος Μάζης
Σρέντερ: Γιώργος Μάζης
Κρανγκ: Τάσος Μασμανίδης
Μπάξτερ: Βασίλης Καΐλας
Ροκστέντι: Γιάννης Καλατζόπουλος (Κυρίως)
Μπίμποπ: Βασίλης Καΐλας (Κυρίως)

ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τα Χελωνονιντζάκια ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη σε μια τριλογία ταινιών. Το 1990 στην ταινία Teenage Mutant Ninja Turtles, το 1991 στην ταινία Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze και το 1993 στην ταινία Teenage Mutant Ninja Turtles III: Turtles in Time.

Οι συντελεστές της ταινίας ακολούθησαν σχεδόν πιστά την υπόθεση των κόμικς, όσον αφορά την προέλευση των χαρακτήρων, προσθέτοντας όμως και ορισμένες πινελιές, εμπνεόμενοι από τη σειρά κινουμένων σχεδίων που είχε ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Να σημειωθεί ότι τον ρόλο του Κέησι Τζόουνς ενσάρκωσε ο ελληνοκαναδός ηθοποιός Ηλίας Κοτέας.

Το 1997 οι χελώνες ζωντανεύουν ξανά, αυτή τη φορά στη μικρή οθόνη, για τις ανάγκες της σειράς Ninja Turtles: The Next Mutation, σε παραγωγή της Saban Entertainment. Η σειρά διήρκεσε για 26 επεισόδια. Σημαντική ήταν η απουσία της Έηπριλ ‘Ο Νιλ και του Κέησι Τζόουνς, ενώ στον ρόλο του βασικού κακού συναντούμε και πάλι τον Σρέντερ. Αξιοσημείωτο ήταν το ντεμπούτο ενός νέου χαρακτήρα, της μόνης θηλυκής χελώνας, Βένους ντε Μάιλο.

Σύμφωνα με την ιστορία η Βένους καλύφτηκε με το μεταλλακτικό υγρό μαζί με τις άλλες χελώνες, αλλά τα νερά των υπονόμων την παρέσυραν στην Τσάινα Τάουν. Εκεί τη βρήκε ο Κινέζος δάσκαλος της μαγικής τέχνης του Σίνομπι, Τσουνγκ Άι. Ο Τσουνγκ την ονόμασε Μέι Πίε Τσι (Pieh στα κινεζικά σημαίνει χελώνα) και τη πήρε μαζί του στη Σαγκάη, όπου τη δίδαξε στις τέχνη του Σίνομπι για 18 χρόνια. Λίγο πριν πεθάνει της αποκάλυψε την αλήθεια για την καταγωγή της. Η Μέι Πίε Τσι ταξίδεψε τότε στη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε τις άλλες τέσσερις χελώνες και απόκτησε το παρατσούκλι Βένους ντε Μάιλο, από το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.

Το 1998 τα Χελωνονιντζάκια έκαναν ένα πέρασμα από τη σειρά Power Rangers in Space. Στο τέλος του τρίτου επεισοδίου (Save Our Ship) η Αστρόνεμα έχοντας υποβάλει σε πλύση εγκεφάλου τα Χελωνονιντζάκια, τους τηλεμεταφέρει για να πολεμήσουν τους Πάουερ Ρέηντζερς. Η ιστορία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο τέταρτο επεισόδιο (Shell Shocked), όπου τα Χελωνονιντζάκια συμμαχούν τελικά με τους Πάουερ Ρέηντζερς και σταματούν τα διαβολικά σχέδια της Αστρόνεμα.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Το 1991 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ο δίσκος βινυλίου (και η αντίστοιχη κασέτα ήχου) με τον τίτλο “Χελωνονιντζάκια, στων υπονόμων την πολιτεία”. Οι στίχοι ήταν του Πάνου Τσαπάρα και η μουσική των Μιχάλη Σεραφείμ και Πάνου Τσαπάρα.

Πιο αναλυτικά ο δίσκος περιείχε τα εξής κομμάτια:

Πλευρά A
Πάνος Τσαπάρας – Η Πίτσα Των Κακών
Πάνος Τσαπάρας – Σρέντερ
Πάνος Τσαπάρας – Χαμός Μαλλιά Κουβάρια
Πάνος Τσαπάρας – Τούρτα Με Γραβάτα
Αγγέλικα Βαξεβανίδου – Απόκτησα Φίλο

Πλευρά B
Κώστας Μπίγαλης – Χελωνονιντζάκια
Πάνος Τσαπάρας – Στων Υπονόμων Την Πολιτεία
Πάνος Τσαπάρας – Θα Το Μετανοιώσει
Αφροδίτη Φρυδά – Όλα Μου Φταίνε
Αγγέλικα Βαξεβανίδου – Ωστόσο

https://www.youtube.com/watch?v=WTj3o0cBZxY

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ

Το 2003 τα Χελωνονιντζάκια επιστρέφουν ξανά στη μικρή οθόνη σε μια νέα σειρά κινουμένων σχεδίων. Η σειρά κράτησε για 7 περιόδους και 156 επεισόδια, από το 2003 έως το 2009. Είναι διάχυτη η προσπάθεια των συντελεστών να ακολουθήσουν την αρχική ιστορία της Μιράζ Κόμικς, εμβαθύνοντας στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των Νιντζοχελώνων και προσελκύοντας ένα πιο ενήλικο, θα λέγαμε, κοινό. Στις πρώτες περιόδους κεντρικός κακός είναι ο Σρέντερ, ενώ αργότερα η παρουσία του υποσκελίζεται από τους “ανταγωνιστές” του.

Ακούγονται οι φωνές των:

Λεονάρντο: Αργύρης Παυλίδης
Ντονατέλλο: Νίκος Παπαδόπουλος
Μικελάντζελο: Νέστωρ Κοψιδάς
Ραφαέλ: Πέτρος Δαμουλής
Έηπριλ: Κατερίνα Γκίργκις
Σπλίντερ: Πέτρος Δαμουλής
Σρέντερ: Αργύρης Παυλίδης

Το 2007 επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη με τη CGI περιπέτεια με τίτλο TMNT. Όταν ο δισεκατομμυριούχος Μαξιμίλιαν Βίντερς εξαπολύει τις κοσμικές δυνάμεις μιας θανάσιμης στρατιωτικής μηχανής στην πόλη προκειμένου να προσπαθήσει να σπάσει μια αρχαία κατάρα, ο Λεονάρντο, o Ραφαέλ, ο Ντονατέλο κι ο Μικελάντζελο θα πρέπει για ακόμη μία φορά να βγουν από τον υπόνομό τους και να κερδίσουν τη μάχη του καλού ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του κακού. Μαζί με τους υπέργειους “συμπατριώτες” τους Έηπριλ Ο’ Νιλ και Κέησι Τζόουνς, οι τέσσερις ήρωες θα εμπλακούν σε μια συναρπαστική περιπέτεια!…

Ακούγονται οι φωνές των:

Λεονάρντο: Αργύρης Παυλίδης
Ντονατέλλο: Νίκος Παπαδόπουλος
Μικελάντζελο: Νέστωρ Κοψιδάς
Ραφαέλ: Πέτρος Δαμουλής
Έηπριλ: Κατερίνα Γκίργκις
Σπλίντερ: Κώστας Δαρλάσης
Κέησι Τζόουνς: Θανάσης Κουρλαμπάς
Καράι: Τζίνη Παπαδοπούλου

Συμμετέχουν οι: Φώτης Πετρίδης, Σταύρος Σιούλης κ.ά.

To 2009 η 4Kids Entertainment και η Mirage Studios αποτίουν φόρο τιμής στους “ήρωες με καβούκι” με τη ταινία Turtles Forever. Οι επιμέρους ενσαρκώσεις των αγαπημένων μας ηρώων συναντούνται σε μια ταινία που εκτείνεται σε πολλαπλά παράλληλα σύμπαντα.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 οι Χελώνες γυρίζουν για τρίτη φορά στη μικρή οθόνη με μια νέα σειρά κινουμένων σχεδίων, σε παραγωγή του τηλεοπτικού δικτύου Nickelodeon. Η ιστορία διαφοροποιείται ξανά από τα κόμικς, διατηρούνται όμως τα στοιχεία διακρίσεως των τεσσάρων χελωνών (διαφορετικό χρώμα μάσκας, χρωματικός τόνος του δέρματος, χαρακτήρας κ.ά.), ενώ προστίθενται και κάποια καινούργια στοιχεία. Για πρώτη φορά στο σώμα των χελωνών εμφανίζονται μικρές κηλίδες κι ο Μικελάντζελο αποκτά φακίδες. Παράλληλα κάθε χελώνα αποκτά διαφορετικό χρώμα ματιών: ο Λεονάρντο κι ο Μικελάντζελο γαλάζια (σε άλλες αποχρώσεις), ο Ντονατέλο καφεκόκκινα κι ο Ραφαέλ πράσινα.

Ακούγονται οι φωνές των:

Λεονάρντο: Χρήστος Θάνος
Ντονατέλλο: Μιθριδάτης
Μικελάντζελο: Βούλα Κώστα
Ραφαέλ: Θοδωρής Σμέρος
Έηπριλ: Βούλα Κώστα
Σπλίντερ: Θανάσης Κουρλαμπάς
Σρέντερ: Χρήστος Θάνος

Το καλοκαίρι του 2014 τα Χελωνονιντζάκια θα λάβουν εκ νέου σάρκα και οστά και θα επιστρέψουν στη μεγάλη οθόνη για τις ανάγκες της ταινίας Teenage Mutant Ninja Turtles, σε σκηνοθεσία του Τζόναθαν Λίμπεσμαν και παραγωγή του Μάικλ Μπέι.

Το σκοτάδι έχει κυριεύσει τη πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Σρέντερ (Γουίλιαμ Φιτσνερ) και η διαβολική του συμμορία “Το Πόδι” έχουν απλώσει τα δίχτυα τους παντού, ελέγχοντας ακόμα και την ίδια την αστυνομία και τη πολιτική ηγεσία της πόλης. Το μέλλον φαντάζει δυσείωνο, ώσπου τέσσερα αδέλφια ν’ ανακαλύψουν το πεπρωμένο τους. Οι θρυλικές Χελώνες Νίντζα με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Έηπριλ Ο’ Νιλ (Μέγκαν Φοξ) και του κάμεραμαν της Βέρνον (Γουίλ Αρνετ) είναι οι μόνοι που μπορούν να σώσουν τη πόλη και να σταματήσουν τον Σρέντερ.

Τελειώνοντας το αφιέρωμα στα Χελωνονιντζάκια επιβάλλεται να γίνει μια αναφορά στη γνωστή ιαχή τους, το Καουαμπάνγκα (Αγγλιστί: cowabunga). Η λέξη πρωτοχρησιμοποιήθηκε με τη μορφή “kawabonga”, από τον Ινδιάνο αρχηγό Θάντερχαντ, στο αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα “Howdy Doody”, στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Στις αρχές του ’60 οι σέρφερς που μεγάλωσαν βλέποντας τη σειρά, υιοθέτησαν τον όρο μεταβάλλοντας τον σε “cowabunga“. Ο Μικελάντζελο, γνωστός λάτρης του σκέιτμπορντ, δεν θα μπορούσε φυσικά ν’ αντισταθεί στην ιδέα να χρησιμοποιήσει την ιαχή των σέρφερς. Κάπως έτσι διαδόθηκε ο όρος, που σήμερα λατρεύουν οι φίλοι των Νιντζοχελώνων και τρέμουν, στο άκουσμα του, οι εχθροί τους.

ΚΑΟΥΑΜΠΑΝΓΚΑ!!!

Πηγές: http://en.wikipedia.org
Ninja Χελώνες, Βιβλίο 1: Το Μαγικό Σπαθί από το Άγνωστο
http://www.greekcomics.gr
Επιμέλεια-Μετάφραση: JAMESNG8

Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς παλιά και νέα ΕΔΩ

afieromacowabunganinja xelonesnintzoxelonespaidiki seiraTeenage Mutant Ninja Turtlesxelones ninjaxelononitzakia