Capital Controls: Τι ζητούν οι τράπεζες. Ποιες νέες αλλαγές πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες είναι οι νέες αλλαγές στα capital controls;

Η πολυαναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls.

Η βασική αλλαγή των capital controls θα έχει να κάνει με την κατάργηση του διαχωρισμού ανάμεσα στο παλαιό και το νέο χρήμα. Κάτι που θα επιτρέψει στους ιδιώτες να αγοράσουν μετοχές. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, για το οποίο επίκειται να αποφανθεί ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με όσα ισχύουν βάσει της τελευταίας απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για τη χαλάρωση των capital controls, αγορές μετοχών (καθώς και ομολόγων) μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον το χρήμα προέρχεται από πώληση μετοχών (ή ομολόγων). Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει όσους ιδιώτες θα ήθελαν να τοποθετηθούν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Για το λόγο αυτό και για να υπάρχει ισότητα συμμετοχής με τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων τους, αναμένεται να επιτραπεί στους εγχώριους ιδιώτες να μπορούν να αγοράσουν μετοχές των τραπεζών με χρήμα ανεξαρτήτως προέλευσης, ακόμα και με «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης. Το «άνοιγμα» για τις αγορές μετοχών εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρει απώλειες ρευστότητας στην εσωτερική αγορά, πόσω μάλλον που η πλειοψηφία των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν τρίμηνης διάρκειας και έχει «εκπνεύσει» ήδη εν μέσω της ισχύος των capital controls.

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω χαλάρωση αναμένεται και στο σκέλος αγορών αμοιβαίων κεφαλαίων. Και για τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων σήμερα ισχύει ότι ο κάτοχος μπορεί να ρευστοποιήσει Α/Κ και να ξαναγοράσει Α/Κ. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, αποκλείοντας τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ.

Το «μπλόκο» στις αγορές Α/Κ εσωτερικού οφείλεται στη διατύπωση της παραγράφου 11 της τελευταίας υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 27/9/15, η οποία κάνει λόγο για ξένα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Ειδικότερα, στο τέλος της περίπτωσης στ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, είχε προστεθεί το παρακάτω εδάφιο, στο οποίο ζητείται περαιτέρω τροποποίηση ώστε να περιλαμβάνει και τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσω του εσωτερικού:

Αίτημα των τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η τροποποίηση του άρθρου ώστε να επιτραπούν με «παλαιό χρήμα» απ΄ όπου και αν προέρχεται, αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και μετοχών εσωτερικού.

capital controlstrapezes allages