Ποιοι «θυσιάζονται» και ποιοι ευνοούνται από τις αλλαγές σε ΕΚΑΣ και επικουρικές συντάξεις;
«Θυσία» στο βωμό των προαπαιτούμενων θα γίνει το ΕΚΑΣ και οι επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων. «Κλειδώνουν» στο υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις.
Οι συντάξεις, λοιπόν, που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι επικουρικές και ειδικά εκείνες που λαμβάνουν ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα Ταμεία με μεγάλα ελλείμματα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό καθώς το ασφαλιστικό που αποτελεί κομβικό σημείο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων πρέπει να προωθηθεί στη βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου .
Τα μοντέλα επανυπολογισμού που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας με βάση έναν ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης (έτη ασφάλισης , ηλικία αποχώρησης και μισθός) έως τώρα δείχνουν τα εξής αποτελέσματα:
Το ποσοστό αναπλήρωσης για το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεκινά από χαμηλά 55% και φθάνει έως το 70% ή και παραπάνω αν η επικουρική σύνταξη είναι υψηλή.
Με σοβαρές μειώσεις κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα ελλειμματικά ταμεία.
Περικοπή θα υποστούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που λαμβάνουν σήμερα έξτρα μπόνους ύψους 220 ευρώ καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων τους φτάνει το 140%.
Από τον επανυπολογισμό προκύπτουν ακόμα και μικρές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών
Ο κ. Κατρούγκαλος στο υπόμνημα για το ασφαλιστικό , το οποίο προφανώς έχει δοθεί καταρχήν στους δανειστές, περιγράφει τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έλλειμμα του συστήματος έφτασε στο 4% του ΑΕΠ , 12 δισ. χάθηκαν με το PSI ενώ εξαερώθηκε το 30% των εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης . Επίσης κατά 21, 8% μειώθηκαν οι μισθοί , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 13 δις ενώ σε 330.000 ανέρχονται τα εκκρεμή αιτήματα για καταβολή συντάξεων .
Ο υπουργός εργασίας προκρίνει την περικοπή των συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 μέσω του επανυπολογισμού τους με βάση ενιαίο συντελεστή αντί των οριζόντιων μειώσεων. Δεσμεύεται ωστόσο ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς.
Μία μείωση που προκύπτει για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι αυτή από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τις επικουρικές συντάξεις και εάν θα ενσωματωθούν στις κύριες η θα παραμείνει αυτόνομο το ενιαίο επικουρικό ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα επικουρικά.
Αυτοί ευνοούνται
Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων δεν θα φέρει μόνο μειώσεις αλλά και μικρές αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.
Σε ότι αφορά στην κύρια σύνταξη έχει αποφασιστεί η δημιουργία του νέου υπερ – Ταμείου στο οποίο θα υπάρχουν υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών, αυταπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα που θα ασκούν άλλες δράσεις όπως καταβολή επιδομάτων, προγράμματα αγροτικής εστίας κλπ, αλλά δεν θα παρέχουν συντάξεις.
Επιπλέον, θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την είσπραξη των εισφορών στην πηγή αλλά και τη σύσταση εταιριών για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Οι κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους καθώς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δε θα αφήσουν επαρκές χρονικό διάστημα για να γίνει η εθνική διαβούλευση για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.