Αυγά: Είναι υγιεινός ο κρόκος ή όχι; Οι τελευταίες οδηγίες

Ο κρόκος των αυγών είναι εκείνος που έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ και οι βιταμίνες του αυγού.

Ο κρόκος στα αυγά περιέχει επίσης δύο ακόμα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και του εγκεφάλου.

Από την άλλη πλευρά οι κρόκοι των αυγών έχουν αρκετή χοληστερόλη, η οποία είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν “λευκές” ομελέτες, δηλαδή μόνο με το ασπράδι και χωρίς τον κρόκο. Επίσης, πριν από αρκετά χρόνια είχε καθιερωθεί η ιατρική άποψη ότι πρέπει να τρώμε σχετικά λίγα αυγά την εβδομάδα, επειδή αποτελούν μεγάλο παράγοντα κινδύνου για χοληστερίνη και για την υγεία της καρδιάς.

Αλλά οι τελευταίες διαιτητικές οδηγίες σχεδόν από κάθε διατροφική Αρχή και έρευνα τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εστιάζει κανείς σε μία και μόνο τροφή, όταν εξετάζει τις επιπτώσεις της χοληστερόλης στον οργανισμό, αλλά πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να εξετάζεται σφαιρικά στο πλαίσιο του διατροφικού πλάνου που ακολουθεί ο καθένα. Το ίδιο, για παράδειγμα, ισχύει πλέον με το διατροφικό λίπος, το οποίο έχει απενεχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τελευταίες έρευνες.

Ο δρ Luc Djoussé, αναπληρωτής καθηγητής και ερευνητής για την καρδιοπάθεια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham and Women, υποστηρίζει ότι η διαιτητική χοληστερόλη δεν πρέπει να “μεταφράζεται” αυτόματα σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Ο δρ Djoussé διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τα αυγά και τις καρδιακές παθήσεις. “Τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία δεν δικαιολογούν τις υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αυγών, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου τους, τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία της καρδιάς”, υποστηρίζει.

Οι τελευταίες επίσημες, κυβερνητικές “Διαιτητικές Οδηγίες 2015-2020” για τους Αμερικανούς, συμφωνούν μαζί του, αφού δεν αναφέρουν κάποιο ανώτατο όριο για τη διαιτητική χοληστερόλη.

Ακόμη και για τους ανθρώπους, των οποίων τα γονίδια τούς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα από την χοληστερόλη, επιτρέπεται να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Ο επικεφαλής εκείνης της έρευνας, δρ Jyrki Virtanen από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, υποστηρίζει ότι η μελέτη του είναι απλώς η τελευταία σε μια σειρά παρόμοιων ερευνών που δείχνουν το να επικεντρώνεται η ιατρική έρευνα σε μία και μόνο πτυχή ενός τροφίμου (όπως για παράδειγμα με τα αυγά και την χοληστερόλη) δεν αποτελεί αξιόπιστο τρόπο για να μετρηθεί ο αντίκτυπος του συγκεκριμένου τροφίμου στην συνολική υγεία ενός ατόμου.

Προσοχή όμως: Οι ειδικοί λένε ότι όλα αυτά ΔΕΝ σημαίνουν ότι μπορεί κάποιος να τρώει 4 και 5 αυγά την ημέρα. Οποιαδήποτε διατροφική υπερβολή, μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα υγείας. Το ίδιο ισχύει και με τον κρόκο των αυγών.

avgaBrigham and WomenkrokosLuc Djousséodigies