Νέα στοιχεία για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών από τους Αμερικανούς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και στη συνέχεια ύστερα από την εκμετάλλευση της άδειας – που είχε εκδοθεί – από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα από τα αρχεία Σνόουντεν και μαρτυρίες στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται σήμερα στην Καθημερινή με τη συνεργασία της διεθνούς έκδοσης “Intercept” και έρχονται στο φως της δημοσιότητας έπειτα από πολύμηνη έρευνα αναφορικά με την υπόθεση του τεχνικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη και του ρόλου που έπαιξε στην υπόθεση ο Καρπάθιος πράκτορας της CIA που καταζητείται απ’ τις ελληνικές Αρχές.
Όπως φαίνεται απ’ τα αδημοσίευτα μέχρι σήμερα έγγραφα του αρχείου Σνόουντεν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ξεκίνησαν να καταστρώνουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, τους πρώτους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Μάλιστα 4 στελέχη επεξεργάστηκαν στη στρατηγική συλλογής πληροφοριών της NSA για τους Ολυμπιακούς ήδη από το 2002 και σε συνεργασία με άλλα τμήματα της υπηρεσίας σιγουρεύτηκαν ότι μία “αναλυτική επίθεση θα μπορέσει να υπάρξει και τα κοινωνικά δίκτυα των στόχων θα έχουν προκαθοριστεί”.
Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς, σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 15 Αυγούστου 2003, οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε πλήρες στάδιο εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών επρόκειτο να είναι εξαιρετικά στενή. “Η υπηρεσία ασφαλείας, την οποία θα υποστηρίξει η NSA είναι η ΕΥΠ”, ενώ σε άλλο έγγραφο αναφέρεται ότι “η ύπαρξη αναλυτών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τόσο στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και στην ΕΥΠ” αύξησε σημαντικά τις δυνατότητες και την ποιότητα συλλογής πληροφοριών.
Όμως, όπως γράφει η Καθημερινή, παρά την αγαστή συνεργασία αλλά και την παρουσία στελεχών της NSA μέσα στην ΕΥΠ το ένα αγκάθι που παρέμενε ανάμεσα στις ελληνικές και τις αμερικανικές αρχές την περίοδο πριν από τους Αγώνες ήταν η σχεδόν ανύπαρκτη τεχνική δυνατότητα των ελληνικών υπηρεσιών να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα πολλούς αριθμούς τηλεφώνων, email και κάθε είδους ηλεκτρονικές επικοινωνίες υπόπτων, καθώς το μόνο που είχαν στη διάθεση τους ήταν τα γνωστά “βαλιτσάκια” της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις συνομιλιών από προκαθορισμένη απόσταση.
Υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων, η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει ήδη από το Δεκέμβριο του 2003 εκπροσώπους των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας της χώρας σε σύσκεψη για να συζητήσουν πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν νόμιμες συνακροάσεις. Όμως οι επικείμενες εκλογές του Μαρτίου εμπόδισαν την έκδοση του απαραίτητου – πολιτικά ευαίσθητου – Προεδρικού Διατάγματος.
Ακόμη όμως και μετά την ανάληψη του υπουργείου από τον Γιώργο Βουλγαράκη της ΝΔ που σε αντίστοιχες συσκέψεις τον Απρίλιο του 2004 εξέφραζε την πεποίθηση ότι οι νόμιμες συνακροάσεις ήταν κάτι που θα “μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μία εβδομάδα” από τις εταιρείες, μέχρι και το άναμμα της φλόγας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, νομικό πλαίσιο για νόμιμες συνακροάσεις δεν υπογράφηκε ποτέ πριν από τους Ολυμπιακούς.
Σε κάθε περίπτωση στις 4 Αυγούστου 2004 μία σειρά εντολών έκτασης 6.500 γραμμών προστίθενται στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούσε η Vodafone για να “τρέχει” το δίκτυο της. Κατασκευαστής του λειτουργικού είναι η σουηδική Ericsson. Με την προσθήκη του παράνομου λογισμικού ενεργοποιείται ένα από τα υποσυστήματα του λειτουργικού, το επονομαζόμενο Lawful Interception (Νόμιμη Συνακρόαση) που δίνει στις εταιρίες δυνατότητα νόμιμων συνακροάσεων. Το Lawful Interceeption που μέχρι εκείνη τη ςστιμγή βρίσκεται μεν στο δίκτυο της Vodafone αλλά είναι κλειδωμένο και μη αγορασμένο για χρήση από την Ericdsson, ανοίγει πλέον μία γραμμή παρακολούθησης σειράς συνδρομητών της εταιρείας κρύβοντας σχεδόν κάθε ίχνος αυτής της ενέργειας. Από εκεί, οι υποκλαπείσες συνομιλίες προωθούνται σε 14 κινητά τηλέφωνα – σκιές και πιθανότατα σε ηλεκτρονικούς καταγραφείς δεδομένων για αποθήκευση και επεξεργασία.
Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ενα υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ενεπλάκη στην υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα το 2004 παραδέχεται ότι η μυστική επιχείρηση έγινε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και τουλάχιστον στην πρώτη φάση είχε το πράσινο φως της ελληνικής κυβέρνησης.
“Οι Έλληνες υπέδειξαν δίκτυα τρομοκρατών, οπότε η NSA έβαλε αυτές τις ‘συσκευές’ εκεί μέσα και είπε στους Έλληνες, ‘εντάξει, όταν τελειώσει θα το κλείσουμε’”, παραδέχεται ο πρώην αξιωματούχος. “Ουσιαστικά οι ‘συσκευές’ μπήκαν στο ελληνικό τηλεφωνικό δίκτυο με τη γνώση και την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή ήταν η βοήθεια για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών”.