Αναδρομικά στρατιωτικών: Πότε θα γίνει η καταβολή των ποσών

Αναδρομικά στρατιωτικών: Ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών», η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών στρατιωτικών, ύστερα από ύστερα από μια θυελλώδη συζήτηση κατά την οποία δεν έλλειψαν και οι έντονες διαμάχες μεταξύ των πολιτικών.

Αναδρομικά στρατιωτικών

Χωρίς βέβαια, να υπάρχει μια σαφής και ρητά δηλωμένη ημερομηνία, την οποία θα γίνει η καταβολή των ποσών, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο πως αυτή θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Όμως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ίσως, κατά την διάρκεια της ομιλίας του χθες να αποκάλυψε την επίμαχη ημερομηνία.

Η σχετική τροπολογία ορίζει σαφώς το ποσό και το πως θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους ένστολους. Συγκεκριμένα, η καταβολή των ποσών στο σύνολό τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του OnAlert.gr, το οποίο είχε από καιρό αποκαλύψει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών. Αναδρομικά στρατιωτικών

Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφής η ακριβής ημερομηνία με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο πως θα έχει γίνει η καταβολή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι “οι στρατιωτικοί θα δουν τα χρήματα στην τσέπη τους σε 15-20 ημέρες”.

Σύμφωνα, με τα όσα δήλωσε λοιπόν ο ΥΕΘΑ, είναι αρκετά πιθανό τα αναδρομικά να επιστραφούν στους δικαιούχους ακόμη και εντός του Νοεμβρίου με την μισθοδοσία που θα γίνει στο τέλος του μήνα, εφόσον προλάβουν να γίνουν όλες οι σχετικές γραφειοκρατικές ενέργειες. Αν έχουμε κάποια καθυστέρηση στις απαιτόυμενες ενέργειες πριν την καταβολή, τότε ενδέχεται η καταβολή να γίνει τελικά το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός το ποσά σίγουρα θα πιστωθούν στους δικαιούχος με τον τελευταίο μισθό του έτους στα τέλη του επόμενου μήνα.

Το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις (φόρους, συμψηφισμούς από οφειλές κ.ά.) διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Το νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζει ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Σκληρή κόντρα Καμμένου – ΝΔ

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον ΥΕΘΑ και την Κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους στρατιωτικούς, τονίζοντας χαρακτηριστηκά: «Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα 4 χρόνια εμπαίζετε τους στρατιωτικούς διότι κατ΄επανάληψη λέγατε ότι θα φέρετε νόμο και δεν το κάνατε, τους λέγατε ότι θα εγγράψετε το κονδύλι και δεν το κάνατε. Τους είπατε πολλά πράγματα.

Έρχεστε, λοιπόν, λίγο πριν από τις εκλογές και δίνετε κουτσουρεμένα τα αναδρομικά». Υπογράμμισε επίσης ότι «αν η κυβέρνηση τα είχε δώσει τα αναδρομικά πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, θα μιλούσαμε για άλλα ποσά». Είπε, επίσης, ότι η τροπολογία αφήνει εκτός για έναν χρόνο τους ενεργεία και για δύο τους αποστράτους. Επισήμανε, δε, ότι σε αυτά συνηγορούν και οι Ενώσεις των στρατιωτικών. Αναδρομικά στρατιωτικών

Ο ΥΕΘΑ κατά την ομιλία του ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει πραγματικά τους ένστολους, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές πως το ποσό που δόθηκε το 2014 ως αναδρομικά, συνιστούσε την εξόφλησή τους και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δίνει κουτσουρεμένα τα αναδρομικά στους ένστολους, να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την αντιπαράθεση.

«Το ποιος εμπαίζει τους στρατιωτικούς θα το δουν οι στρατιωτικοί σε λίγες ημέρες στην τσέπη τους. Εγώ θα περίμενα, αντί να κάνετε αντιπολίτευση, να πείτε ότι και εσείς συμφωνείτε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους τα χρήματα που έκλεψε από την τσέπη τους η κυβέρνηση το 2012», είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι σήμερα «το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας οι Ένοπλες Δυνάμεις» και πρέπει να μην βρίσκονται στο μέσον της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναδρομικά στρατιωτικών

«Δείχνετε απύθμενο θράσος σε αυτούς τους ανθρώπους που τους περιορίσατε το εισόδημα, αντισυνταγματικά, παράνομα και χωρίς καμία αντίσταση να λέτε ότι σήμερα θα πάρουν πολύ λιγότερα από αυτά που προβλέψατε εσείς και τα παίρνουν κουτσουρεμένα», είπε ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

Ειδικά, δε, για την επιστροφή του 50% των αναδρομικών από τη ΝΔ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είπε ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί στους θεσμούς ότι με εκείνο το ποσό θα εξοφλούνταν η επιστροφή των αναδρομικών. «Είναι η πρώτη απόφαση, με τη δυνατότητα που μας δίνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να πάρουν πίσω τα χρήματά τους τα θύματα της μεγάλης κρίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αναδρομικά στρατιωτικών

Το 50% που δόθηκε από τη ΝΔ, δεν δόθηκε προκειμένου να δοθεί το άλλο 50% αργότερα», είπε ο Πάνος Καμμένος και κατήγγειλε ότι «από τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, προκύπτει ότι η ΝΔ είχε δηλώσει πως με αυτό το 50% εξοφλούσε η τότε κυβέρνηση τους ένστολους».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απαντώντας, είπε ότι η κυβέρνηση διόρθωσε με το ειδικό μισθολόγιο όλα όσα έπρεπε να διορθωθούν και επισήμανε ότι ο νόμος για το ειδικό μισθολόγιο είναι μεταγενέστερος του νόμου Κατρούγκαλου και με αυτό αποκαταστάθηκαν και διορθώθηκαν τυχόν αδικίες του νόμου Καστρούγκαλου.

αναδρομικα ενστολων 2018αναδρομικα ενστολων πινακεςαναδρομικα ενστολων ποσα ειναιαναδρομικα ενστολων ποτε θα δοθουν 2018αναδρομικα στρατιωτικωναναδρομικα στρατιωτικων 2018αναδρομικα στρατιωτικων ποτε θα δοθουναναδρομικα συνταξιουχων αστυνομικωνυπολογισμος αναδρομικων στρατιωτικων