Ακυρώθηκε το Μνημόνιο της Ελλάδας με το ΔΝΤ – Σκληρά μέτρα για την υπογραφή του νέου

Το Μνημόνιο που είχε υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και του ΔΝΤ ακυρώθηκε με σύμφωνη γνώμη και των δυο πλευρών και αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έγινε για να αποφευχθούν διοικητικά κόστη. Την ίδια ώρα ωστόσο είναι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη νέου μνημονίου.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα όπως και κάθε μέλος μπου μπαίνει σε πρόγραμμα, υπογράφει ξεχωριστό Μνημόνιο με το ΔΝΤ. Το τελευταίο που είχε υπογραφεί ήταν ανενεργό τον τελευταίο χρόνο και υπόλοιπο των διαθέσιμων δόσεων ήταν στα 16 δισ. ευρώ.

Στην συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015 προβλεπόταν η υποβολή έγγραφου αιτήματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την σύναψη νέου, τρίτου δάνειου που θα αποφασιζόταν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ευρωπαϊκού μνημονίου η οποία τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το συνολικό ποσό του δανείου που δικαιούται η Ελλάδα από τους τέσσερις θεσμούς (86 δις. ευρώ) θα αναδιαμορφωθεί ανάλογα με την αξία του δανείου που θα αποφασίσει να διαθέσει το ΔΝΤ στο νέο αυτό μνημόνιο, δηλαδή θα παραμένει στα 86 δις.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» σημειώνει από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

dntelladamnimonio