Ο παπα Γρηγόρης απο τις Άγριες Μέλισσες είναι ο πιο διάσημος κληρικός στην Ελλάδα.
Άγριες Μέλισσες: Γάμος Ρίζως και Προύσαλη – Όλη η αλήθεια
«Η αλήθεια είναι δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της επιτυχίας γιατί ήμασταν συνέχεια σε γυρίσματα. Καταλαβαίνουμε ότι η σειρά έχει μεγάλη ανταπόκριση αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί στην πραγματική του διάσταση».
Δεν λαμβάνετε μηνύματα στα social media;
«Aλλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλο να σε κοιτάζουν στα μάτια και να σου μιλούν για τη δουλειά σου. Είναι διαφορετική αίσθηση. Και ίσως αυτό είναι καλό γιατί μας κρατάει γειωμένους. Δεν είναι δύσκολο να πάρεις το καλάμι. Βέβαια, όποιος τέτοιες εποχές έχει έπαρση είναι να τον κουτουλάς. Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία δίνει θάρρος στα νέα παιδιά να πετάξουν. Ευτυχώς στη δική μας παραγωγή, τα παιδιά που συνεργαζόμαστε είναι προσγειωμένα και με τα μυαλά στη θέση τους».
Πάντως το ράσο σάς κάθεται ωραία.
«Και τα κιλά επίσης. Γι’ αυτό το ένδυμα στρώνει τόσο καλά (γελάει)».
Είχατε και το μούσι. Δεν δυσκολεύτηκε ο κ. Χαρίτος να σας επιλέξει.
«Πέρασα κι εγώ τέσσερα δοκιμαστικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε ρόλος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και ο κάθε ηθοποιός έχει επιλεγεί προσεκτικά. Εχει γίνει απίστευτος συνδυασμός κάστινγκ, σκηνοθεσίας, ρόλων και ηθοποιών».
Καθώς έχετε πολύ καλή σχέση με τη θρησκεία, φαντάζομαι ότι δεν δυσκολευτήκατε να μπείτε στο πετσί του χαρακτήρα που ερμηνεύετε.
«Είμαι χριστιανός ορθόδοξος, ακούω τη θεία λειτουργία μέσω διαδικτύου ή ραδιοφώνου και μου ηρεμεί το μυαλό».
Ο παπά Γρηγόρης είναι ένας άνθρωπος που πράγματι αυτό που κάνει το πιστεύει. Εχει βαθιά αγάπη μέσα του για τον συνάνθρωπο.
«Το έχω και στη ζωή μου αυτό. Είναι ένας ιερέας όπως θα ήθελα εγώ να υπάρχει στη ζωή μου. Πάντα βάζω τον εαυτό μου απέναντι σε οτιδήποτε. Αυτό νομίζω με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος αλλά και καλύτερος στη δουλειά μου. Μπήκα στη θέση του παπά Γρηγόρη και είπα: “Πώς θα τον ήθελα;”. Να μου μιλάει, να σκέφτεται, να με συμβουλεύει, να μου συμπαραστέκεται. Αυτό προσπαθώ να κρατήσω στο ρόλο που συμβαδίζει με το κείμενο».
Δηλαδή το σενάριο προσαρμόζεται και στον ηθοποιό;
«Βλέποντας τους ρόλους και τον χαρακτήρα του ηθοποιού, η Μελίνα Τσαμπάνη σίγουρα βάζει πράγματα που του ταιριάζουν. Πιστεύω ότι στον ρόλο μου έχει κάνει κάποιες αλλαγές από αυτό που αρχικά είχε στο μυαλό της».
Ο παπά Γρηγόρης, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολλά για το ποίμνιό του, είναι λιγομίλητος και στηρικτικός.
«Κι εγώ θα ήθελα έναν ιερέα που να μπορώ να του εξομολογηθώ, να με ακούσει κι αυτό που θα πω να μην βγει παραέξω. Ολοι θέλουμε να μιλήσουμε αλλά κανείς δεν ακούει. Παρατηρώ ότι δεν υπάρχει διάλογος αλλά μονόλογος μεταξύ των ανθρώπων. Είναι τρελοί οι ρυθμοί της ζωής μας και όλοι μιλούν χωρίς να σε ακούν. Ο παπά Γρηγόρης ξέρει να ακούει. Κι εγώ είμαι καλός ακροατής».
Πίνει και τα τσιπουράκια του στο καφενείο.
«Αν δεν κατέβει ο παπάς στο καφενείο δεν μπορεί να πάρει τον αμαρτωλό και να τον βάλει στην εκκλησία. Υπάρχει λόγος που είναι εκεί συνέχεια».
Θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στην υπόθεση;
«Νομίζω πως είναι. Ηδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται εξομολογήσεις από διάφορους χαρακτήρες. Θα το δούμε στην πορεία».
Εξομολογήσεις από τις αδελφές Σταμίρη ή τον Κυπραίο για παράδειγμα;
«Ο παπάς δεν μιλάει, όμως υπάρχουν εξομολογήσεις δυνατές και μαθαίνει πολλά πράγματα. Μπαίνουν στην πιο ενεργό δράση και οι υπόλοιποι ρόλοι, της Βιολέτας, του καφετζή, του κουρέα, που βοηθούν στην πλοκή και δίνουν και μια πιο ανάλαφρη νότα κρατώντας τις ισορροπίες».
Θα παντρέψετε τη Ρίζω με τον Προύσαλη;
«Δεν έχουμε φτάσει μέχρι εκεί. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στο σενάριο από το οποίο εκπλησσόμαστε κι εμείς καθώς έχει πολλές ανατροπές. Στα επόμενα επεισόδια ο Ταξίαρχος ψάχνει στοιχεία για τον Κυπραίο».
Και η κινηματογραφική ταινία που κάνατε πρόσφατα, «Το δείπνο του βοσκού», είναι θρησκευτικού περιεχόμενου.
«Εχουν έρθει μαζεμένα. Τώρα πώς έχει συμβεί αυτό δεν ξέρω. Με προειδοποιεί κάτι να βάλω το ράσο;».
Θα το κάνατε;
«Τώρα δεν είμαι έτοιμος. Ισως μετά από χρόνια. Δεν έχω σκεφτεί αν θα ήθελα να πάω να μονάσω. Φοράω το ράσο στο γύρισμα και μου αρέσει. Το περπατάω ωραία και το αισθάνομαι δικό μου».
Λαμβάνετε μηνύματα από κληρικούς;
«Ναι και μάλιστα μου έχουν επισημάνει πως σε όλες τις λειτουργίες που έχουν γίνει στη σειρά, κηδείες, γάμους, στην εκταφή του Γιάννου, τα λόγια που έχουμε διαβάσει ήταν όλα σωστά και μάλιστα ήταν αντίστοιχο της περίστασης. Το ψάχνουν πολύ από την παραγωγή κι εγώ προσέχω πολύ. Δεν παίζεις με τη θρησκεία. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Αυτή είναι και η δουλειά μας. Ισως αυτός είναι ο ένας λόγος της επιτυχίας. Ολοι για τους ρόλους τους κάνουν το ίδιο πράγμα. Τους δουλεύουν στη λεπτομέρεια και προσθέτουν τη δική τους πτυχή».
Και μέσα σε όλα πρωταγωνιστήσατε στο αριστοφανικό μιούζικαλ «Faux-Bia! The musical το οποίο ανέβηκε τον χειμώνα του 2018 στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη.
«Ηταν κάτι τρελό. Εκανα αντικατάσταση στον ρόλο. Ο ηθοποιός που τον είχε αναλάβει είχε έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν επέστρεψε γιατί είχε πρόβλημα με τη βίζα. Κι επειδή εγώ τον είχα ερμηνεύσει στα ελληνικά, μου λένε Κώστα σώσε μας. Εδώ παίξαμε το έργο με εννιά ηθοποιούς κι εκεί οι συνάδελφοι ήταν 28 και υπήρχε και ζωντανή ορχήστρα. Επρεπε να μάθω τα λόγια στα αγγλικά σε έναν μήνα. Εκανα την τρέλα και πήγα. Είχε μεγάλη αποδοχή και τώρα συζητούν να γίνει και ταινία. Μου έγινε πρόταση αλλά δεν θέλω να πάω επειδή θα γίνει του χρόνου».
Αλλοι για μια τέτοια ευκαιρία θα παρατούσαν τα πάντα.
«Αν ήμουν 30 χρονών δεν θα το συζητούσα Τώρα είναι λίγο ζόρι. Κι αν συνεχίσουν οι “Αγριες μέλισσες” δεν θα τις αφήσω για να πάω στην Αμερική. Θα το δούμε. Αν είναι να έρθει θε να ’ρθει. Πιστεύω στο θεϊκό σχέδιο».
Σας ενοχλεί που με τόσο βαρύ βιογραφικό η μεγάλη αναγνώριση στο ευρύ κοινό ήρθε από την τηλεόραση;
«Οχι, καθόλου. Ισα-ίσα είναι χαρά μου και θεωρώ ότι είμαι ευλογημένος και τυχερός. Ολοι όσοι είμαστε σε αυτή την παραγωγή νιώθουμε ότι έχουμε κερδίσει το τζακ ποτ γιατί τέτοια δουλειά δύσκολα θα ξανατύχει. Μακάρι να συνεχίσουμε αλώβητοι από τον ιό και να ξανάρθουμε στον ρυθμό μας».
Αποτελείτε Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «θέατρο “ΣΥΝ ΚΑΤΙ” – σύνολο τέχνης».
«Η τελευταία μας δουλειά ήταν “Ο μέγας ιεροεξεταστής” του Ντοστογέφσκι. Με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο είμαστε χρόνια με αυτή την ομάδα και κάνουμε παραστάσεις. Δεν έχουμε παραγωγό γιατί είναι δύσκολες οι συνθήκες. Φτιάχνουμε την ομάδα μας και είμαστε καλά. Ξέρουμε ότι από το θέατρο λεφτά δεν πρόκειται να βγάλουμε, οπότε ας νιώθουμε καλά με το έργο μας. Δεν έχουμε κανέναν στο κεφάλι μας ή διάφορους σκηνοθέτες που δεν ξέρουν τι κάνουν και σε βάζουν να μετακομίσεις ολόκληρο το σκηνικό. Χρειάζεται αξιοπρέπεια και να πούμε και ένα στοπ στους ανθρώπους που μπήκαν και δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά. Καλύτερα μόνοι μας. Συνεννοούμαστε και μιλάμε την ίδια γλώσσα».
Για την αρχική σελίδα « Άγριες Μέλισσες » πατήστε ΕΔΩ