Αυτός είναι ο χυμός που προστατεύει την καρδιά των καπνιστών!

Τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο στην καρδιά των καπνιστών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποτρέψουν εν μέρει την εκτεταμένη βλάβη από το τσιγάρο μέσω της σωστής διατροφής, καταδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη με ελληνική υπογραφή.

Ερευνητές από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας, Δημήτριο Τούσουλη, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων και χυμών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως ο χυμός φραγκοστάφυλου συμβάλλει στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας των ατόμων που καπνίζουν.

Αφού μελέτησαν την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης χυμού φραγκοστάφυλου σε υγιείς νέους καπνιστές, διαπίστωσαν ότι μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τις άμεσες βλαπτικές επιδράσεις του τσιγάρου στα αγγεία και να αποτρέψει τις θρομβώσεις.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ωστόσο η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών τρόπου ζωής με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως το φραγκοστάφυλο μπορεί να ωφελήσει ουσιαστικά ειδικά όταν εφαρμόζεται νωρίς στη διάρκεια της ζωής», σημειώνει ο καρδιολόγος Ευάγγελος Οικονόμου, εκ των ερευνητών της μελέτης.

Τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

chimoskapnisteskardiatsigaro