Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις – Πίνακες

Αν μείνει ως έχει το σχέδιο της κυβέρνησης θα πληρώσουν την «νύφη» ακριβά όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και έναν καλό μισθό, καθώς όσο μεγαλώνει το ποσό και ο χρόνος ασφάλισης τόσο μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης.

Έτσι εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 24 χρόνια εργασίας, σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, προβλέπεται να πάρει σύνταξη περίπου όσο και με το ισχύον καθεστώς ενώ όσο αυξάνονται τα χρόνια εργασίας τόσο περισσότερο μειώνεται η σύνταξη συγκριτικά με σήμερα.

Σύμφωνα με τα Νέα, το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες της διαπραγμάτευσης κατέθεσε δύο προτάσεις με πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα.

Η πρώτη πρόταση προβλέπει χαμηλότερη εθνική σύνταξη 320 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης αντί 384 και ποσοστά αναπλήρωσης από 0,60% για την πρώτη 15ετία (αντί 0,80% που προέβλεπε η πρόταση Κατρούγκαλου) έως 2,40% για τη 40ετία.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη διατήρηση του ύψους της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για την 20ετία, αλλά ρίχνει χαμηλότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης ώστε η τελική δαπάνη να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τα ποσοστά ξεκινούν από 0,45% για τη δεκαετία και φτάνουν έως 2% για τη 40ετία. Αυτό θα σήμαινε ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης που, σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου, κυμαίνονται από 475 έως 560 ευρώ, θα μειωθούν επιπλέον κατά 15%.

pinakessyntaxeis