Affiliate Marketing

Το Affiliate Marketing ορίζεται ως Συνεργάτης Προώθησης Προϊόντων (Μάρκετινγκ) ή Δίκτυο Συνεργατών. Μπορεί να το συναντήσεις και ως Performance Marketing ή Δίκτυο Διαφήμισης. Συνεργάτης (Affiliate) μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε διαθέτει μια ιστοσελίδα ή ένα blog (ιστότοπο) ή account στο Facebook. Ο ρόλος του Affiliate είναι να προωθεί προϊόντα ή υπηρεσίες διαφημιζομένων εταιριών, τις οποίες επιλέγει ο ίδιος, με αντάλλαγμα ενός ποσοστού προμήθειας, σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι διαφημίσεις μπορεί να είναι σε μορφή κειμένου, banner, εικόνας, video ή άλλα δημιουργικά και εισάγονται στην ιστοσελίδα με την προσθήκη κώδικα HTML, κάνοντας απλά copy- paste (αντιγραφή-επικόλληση).

Κάνεις δωρεάν εγγραφή σε ένα ή περισσότερα Affiliate Networks, δίνοντας κάποια στοιχεία για σένα και την ιστοσελίδα σου. Όταν πάρεις έγκριση, θα αποκαλείσαι Συνεργάτης (Affiliate) και θα σου δοθεί πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και σε όλα τα διαφημιστικά προϊόντα. Διαλέγεις μια ή περισσότερες ελκυστικές διαφημίσεις που πιστεύεις ότι θα σου προσφέρουν κέρδος και αντιγράφεις τον κώδικα HTML, που θα σου δώσει η εταιρία για κάθε διαφήμιση. Επιλέγεις στην ιστοσελίδα σου ένα καλό σημείο και επικολλάς τον κώδικα HTML (μέθοδος copy-paste). Αμέσως θα εμφανιστεί η διαφήμιση στην ιστοσελίδα σου. Αν επιλέξεις μια διαφήμιση CPC, τότε κάθε φορά που κάποιος θα κλικάρει πάνω της θα πληρώνεσαι.

Το Affiliate Marketing είναι ο πιο αξιόπιστος και εξασφαλισμένος τρόπος για να κερδίσεις λεφτά online από διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σου. Δεν απαιτείται να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ, διότι οι συνεργασίες είναι δωρεάν. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχεις κάποια ιστοσελίδα, ώστε να προωθήσεις τις διαφημίσεις.

Οι διαφημιζόμενες εταιρίες (Advertisers) πληρώνουν τα Δίκτυα Συνεργατών για να προβληθούν οι διαφημίσεις τους και να πουλήσουν ή να παρουσιάσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Κάθε φορά που προωθείται ένα προϊόν ή υπηρεσία, το Δίκτυο κερδίζει ένα ποσό και εσύ σαν Συνεργάτης (Affiliate) κερδίζεις το ποσοστό που έχει συμφωνηθεί. Όπως είναι λογικό, θα προωθήσεις εκείνες τις εταιρίες που δίνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Όλες οι πληροφορίες για τα ακριβή ποσοστά είναι διαθέσιμες.

Κατηγορίες διαφήμισης Affiliate Marketing:

Κατηγορία Lead ή Action: Μια διαφήμιση η οποία παραπέμπει σε ένα link για συμπλήρωση μια φόρμας, ή εγγραφής μιας υπηρεσίας ή ενός online game ή ενός newsletter. O Διαφημιστής (Affiliate) κερδίζει χρήματα όταν κάποιος πατήσει στη διαφήμιση και κάνει εγγραφή.

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται ως CPA (Cost Per Action) ή ως CPL (Cost Per Lead), δηλαδή οι απαιτούμενες ενέργειες που θα αποφέρουν κέρδη είναι το κλικ σε μια διαφήμιση, η μεταφορά στη φόρμα εγγραφής και η επιτυχής συμπλήρωσή της. Τα λεφτά που θα κερδίσει ο Affiliate για μια ενέργεια Lead, ορίζονται από τη διαφημιστική εταιρία. Μπορεί να είναι 0,10 ευρώ για ένα Like στο Facebook, ή 0,90 ευρώ για εγγραφή σε ένα newsletter, ή 1,50 ευρώ για εγγραφή μέλους σε κάποιο online game ή ακόμα και 6,00 ευρώ για μια εγγραφή μέλους σε μια εταιρία. Δε χρειάζεται να γίνει κάποια πώληση προϊόντος, απλά μια εκδήλωση ενδιαφέροντος δηλώνοντας κάποια στοιχεία, όπως ένα email και ονοματεπώνυμο για παράδειγμα. Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να βγάλει κάποιος λεφτά online.

Κατηγορία Sale: Αναφέρεται ως CPS (Cost Per Sale), δηλαδή η απαιτούμενη ενέργεια για να κερδίσει λεφτά ο Affiliate, είναι η πραγματοποίηση μιας online πώλησης σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ουσιαστικά τοποθετώντας μια διαφήμιση στο site ή στο blog σου, συστήνεις στους αναγνώστες σου να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες από μια εταιρία της αρεσκείας σου. Η διαφήμιση μπορεί να είναι μια εικόνα ενός προϊόντος, όπου όταν κάποιος κάνει κλικ σε αυτή, θα τον οδηγήσει στο online κατάστημα της εταιρίας.

Εάν δε πραγματοποιηθεί κάποια πώληση τη δεδομένη στιγμή, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο Affiliate δε θα κερδίσει λεφτά, διότι εφαρμόζεται το σύστημα καταγραφής των cookies. Εάν για παράδειγμα ο χρήστης που έκανε κλικ σε μια διαφήμιση, είδε τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν από αυτά που προσφέρει η εταιρία, αλλά αποφασίσει μετά από ένα μήνα να αγοράσει κάποιο, τότε ο Συνεργάτης (Affiliate) κερδίζει ένα ποσοστό χρημάτων, από αυτά που κέρδισε η εταιρία πραγματοποιώντας μια πώληση. Για να κερδίσει ο Συνεργάτης (Affiliate) το ποσοστό από μια πώληση, προϋποθέτει ότι κάποιος αναγνώστης θα πατήσει στη διαφήμιση μέσω του site ή του blog του. Εκείνη τη στιγμή θα καταγραφεί ένα cookie, δηλαδή ένα ίχνος της διαδρομής από το site στη διαφημιστική εταιρία και θα παραμείνει καταγεγραμμένο για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται από την εταιρία. Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι από μια εβδομάδα, μέχρι κάποιους μήνες. Οπότε όταν κάποιος εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποια διαφήμιση μέσω του blog του Affiliate και η πώληση πραγματοποιηθεί μετά από ένα μήνα, αλλά από το site της εταιρίας, τότε ο Affiliate θα μοιραστεί το κέρδος.

Μια πολύ πιθανή απορία μπορεί να είναι, τι θα γίνει στην περίπτωση όπου κάποιος αναγνώστης πατήσει στην ίδια διαφήμιση από δύο διαφορετικά blogs και μετά από 2 εβδομάδες τελικά αποφασίσει να αγοράσει κάποιο προϊόν κατευθείαν από το online shop της εταιρίας; Σε αυτή την περίπτωση ο Affiliate που θα κερδίσει το ποσοστό κέρδους του προϊόντος θα είναι αυτός στου οποίου έγινε το τελευταίο κλικ στη διαφήμιση.

Τα ποσοστά κέρδους σε αυτή την κατηγορία έχουν ένα ευρύ φάσμα. Μπορεί να είναι αρκετά μικρά, της τάξης του 1% της τιμής του προϊόντος, ή μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 50%. Πολλές εταιρίες δίνουν ποσοστά κέρδους και στη δεύτερη πώληση που θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο αναγνώστη, χωρίς την προϋπόθεση να ξαναγίνει σύσταση από τον Συνεργάτη (Affiliate). Δηλαδή όταν ο Affiliate θα συστήσει μια πώληση, τότε θα κερδίσει και από την δεύτερη πώληση που θα γίνει στο μέλλον.

Αυτός ο τρόπος διαφήμισης είναι αρκετά διαδεδομένος και μπορεί να αποφέρει ίσως τα περισσότερα λεφτά online.

Κατηγορία Click: Αναφέρεται ως CPC (Cost Per Click), δηλαδή η ενέργεια ενός κλικ σε μια διαφήμιση.

Είναι ο πιο απλός τύπος διαφήμισης και το κέρδος είναι άμεσο. Τη στιγμή κατά την οποία κάποιος αναγνώστης πατήσει πάνω σε μια εικόνα, με διαφημιστικό περιεχόμενο στη σελίδα σας, τότε πληρώνεστε αυτόματα. Το κόστος ανά κλικ είναι αρκετά μικρό, αλλά δεν απαιτείται να γίνει ούτε πώληση, ούτε εγγραφή, απλά μια εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ένα μονάχα click μπορεί να αποφέρει στον Affiliate, από 0,01 ευρώ έως 0,40 ευρώ ή και περισσότερα. Τα ποσά αυτά καθορίζονται από την εταιρία που θέλει να διαφημιστεί. Φαντάσου λοιπόν δεκάδες ή και εκατοντάδες κλικ, σε καθημερινή βάση, πόσα λεφτά θα μπορούσαν να σου αποφέρουν, χωρίς να κάνεις τίποτα! Απλά τοποθετείς μια διαφήμιση CPC στο site ή στο blog σου! Λόγω του ότι σε αυτή την κατηγορία μπορείς να βγάλεις πανεύκολα χρήματα, αυτό δε σημαίνει πως μπορείς να κοροϊδέψεις την εταιρία κάνοντας ο ίδιος συνεχόμενα click ή παροτρύνοντας άλλους να κάνουν το ίδιο. Υπάρχουν συστήματα καταγραφής αυτών των ενεργειών, έτσι ώστε να μην χρεώνεται η εταιρία ψεύτικα ή μη έγκυρα click. Το κάθε click θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν που θέλει να το παίξει έξυπνος και να κοροϊδέψει κάποια εταιρία.

Κατηγορία Facebook Like: Ανήκει στην κατηγορία CPA (Cost Per Action), αλλά είναι αρκετά πιο απλουστευμένη. Η μοναδική απαιτούμενη ενέργεια είναι ένα Like στο Facebook. Η εταιρία που θα επιλέξεις θα σε καθοδηγήσει με πολύ απλό τρόπο στον τρόπο προώθησης. Τα Likes είναι πιο εύκολος τρόπος για να βγάλεις λεφτά online στο internet.

Κατηγορία Super Affiliate:  Είναι πραγματικά μια Σούπερ Συνεργασία. Αν καταφέρεις να συστήσεις την εν λόγω εταιρία που συνεργάζεσαι σε κάποιον που θέλει να γίνει και αυτός Συνεργάτης (Affiliate), τότε η εταιρία θα σε ανταμείψει με ένα ποσοστό του κέρδους που θα επιτύχει σε κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση κερδίζουν όλοι.

Κατηγορία install: Θα συναντήσεις αυτή την κατηγορία ως CPI (Cost Per Install) ή PPI (Pay Per Install). Σκοπός είναι να προωθήσεις προγράμματα εγκατάστασης. Κερδίζεις χρήματα όταν κάποιος κάνει επιτυχημένα μια εγκατάσταση κάποιου προγράμματος μέσω της ιστοσελίδας σου ή το email σου κλπ. Εύκολο;

Κατηγορία View: Αναφέρεται ως CPV (Cost Per View) ή PPV (Pay Per View).

Σε αυτή την κατηγορία πληρώνεσαι όταν εμφανίζεται η διαφήμιση. Μπορεί να είναι σε μορφή PopUp, PopUnder κλπ. Τα έσοδα από αυτή την κατηγορία σχετίζονται καθαρά από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σου. Δηλαδή όσους περισσότερους επισκέπτες έχεις, τόσο περισσότερες εμφανίσεις διαφημίσεων θα πραγματοποιηθούν, άρα τόσο μεγαλύτερα έσοδα θα έχεις. Συνήθως πληρώνεσαι ανά 1.000 εμφανίσεις (views). Η κάθε εταιρία ορίζει ένα ποσό ανά κάποιες εμφανίσεις. Είναι μια κατηγορία που συνίσταται σε ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Σίγουρα είναι ο πιο απλός τρόπος να βγάλεις λεφτά στο internet.

affiliate marketingaffiliate marketing amazonaffiliate marketing companiesaffiliate marketing examplesaffiliate marketing for beginnersaffiliate marketing greeceaffiliate marketing registrationhow to start affiliate marketingonline affiliate marketing