Το αεροσκάφος του μέλλοντος είναι ηλεκτροκίνητο και απογειώνεται κατακόρυφα

Με το πρώτο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πειραματισθεί ο οργανισμός προωθημένων τεχνολογικών ερευνών του αμερικανικού στρατού (DARPA). Το αεροσκάφος θα έχει τη δυνατότητα κατακόρυφης προσγείωσης και απογείωσης συνδυάζοντας τα θετικά στοιχεία από τα συμβατικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Θα ταξιδεύει με ηλεκτροκινητήρες και θα έχει τη δυνατότητα να προσγειώνεται σε οποιαδήποτε επιφάνεια εδάφους αρκεί να είναι οριζόντια. Θα μπορεί να πιάσει ταχύτητα 300-400 κόμβων και να τη διατηρεί, να έχει αυξημένη αποδοτικότητα και ικανότητα αιώρησης (τουλάχιστον 75%) και να μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο τουλάχιστον 40% του δικού του (εκτιμάται μεταξύ 4,5 και 5,5 τόνων).

Θα διαθέτει δύο μεγάλα φτερά πίσω και δύο μικρότερα εμπρός, όπου θα είναι τοποθετημένοι ηλεκτρικοί κινητήρες με έλικες. Τα φτερά θα στρέφονται προς το έδαφος προκειμένου να το κινήσουν κατακόρυφα. Μόλις το αεροσκάφος φτάσει στο επιθυμητό ύψος τότε τα φτερά οριζοντιώνονται με τους ηλεκτροκινητήρες για να συνεχίσει την πτήση του.

Το πειραματικό σκάφος θα διαθέτει συνολικά 24 κινητήρες από τους οποίους οι 18 σε δυο ζεύγη των 9 κινητήρων ανά μεγάλο πτερύγιο. Κάθε κινητήρας θα έχει ισχύ 100 ΚW και οι αντίστοιχοι στα μπροστινά μικρά πτερύγια 70 KW.

Παρόλο που το πειραματικό αεροσκάφος θα είναι μη επανδρωμένο, οι τεχνολογίες θα προορίζονται για χρήση και σε επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να γίνουν το 2018.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

aeroskafos