Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Eurogroup: Απομονώνεται ο προκλητικός Σόιμπλε!

Πώς απομονώνεται στο Eurogroup ο Σόιμπλε μετά τις ακραίες θέσεις του για το Grexit;

Καραμπόλα εξελίξεων στις Βρυξέλλες καθώς μετά από ολονύχτιο παρασκήνιο ακυρώνεται σήμερα το πρωί η διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί ωστόσο η μικρή, των 19 της Ευρωζώνης.

Την απόφαση αυτή πήρε ο Ντόναλντ Τουσκ και την ανακοίνωσε με tweet σήμερα το πρωί, διαφοροπιούμενος από τον γερμανικό άξονα και ευθυγραμμιζόμενος με το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το μπλοκ φαίνεται, μετά το χθεσινό επεισόδιο, ότι έχει προσχωρήσει και ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ενώ προς τα εκεί κινείται και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, απομπονώνοντας τον Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, τώρα μένει να επιβεβαιωθεί η νέα ισορροπία δυνάμεων στο Eurogroup που ξεκίνησε πριν από λίγο, καθώς έτσι οι θεσμοί θα τηρήσουν ενιαία στάση αποδεχόμενη νέο πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνει και ισχυρα μη παραμετρικά μέτρα καθώς και reprofiling του χρέους εξ αρχής.

Μετά την πόλωση στο χθεσινό μαραθώνιο Eurogroup σήμερα στις 12 το μεσημέρι επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση του χωρίς να αναμένεται και πάλι αποτέλεσμα μεταθέτοντας το όποιο φως στη Σύνοδο Κορυφής και σε δυο νέα Eurogroup που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ατμόσφαιρα και το στίγμα δόθηκε από νωρίτερα το μεσημέρι αφού ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί Οικονομικών έθεταν θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις. Στη μαραθώνια συνεδρίαση που κατέληξε χωρίς ούτε καν κοινή δήλωση ζητήθηκαν σαφή χρονοδιαγράμματα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ψήφιση άμεσα προαπαιτούμενων, «για να δείξει ότι είναι σοβαρή».

Οι συνομιλίες ηγετών, αξιωματούχων και υπουργών Οικονομικών στα παρασκήνια των Βρυξελλών υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα, λέγοντας του «Μην με περνάς για ανόητο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την ίδια στιγμή, είπε ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα.

«Είχαμε εκ βαθέων συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Συζητήσαμε το θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης και φυσικά τα θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η έκβαση του μπρα-ντε-φερ είναι ακόμη αβέβαιη καθώς στη διπλή Σύνοδο Κορυφής φαίνεται ότι θα τεθούν επί τάπητος πολλά θέματα καθώς και η αναδιάταξη των ισορροπιών σε Ευρώπη και Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να θέτει πλέον επισήμως και μετ” επιτάσεως το θέμα του άμεσου ελέγχου κομβικών υπουργείων με τη μορφή της επιτροπείας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα περιθώρια άσκησης κυβερνητικής πολιτικής προφασιζόμενος το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης τόσο διαχρονικά όσο και με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Στόχος φαίνεται ότι είναι

– η ανατροπή του πολιτικού status quo στην Ελλάδα και
– ο πλήρης έλεγχος της άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα που αντιμετώπισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση και η χώρα ήταν αναμενόμενο, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου εξουσιοδότησης για τις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι «οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν» και πως «συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «και ενώ υπήρχε καταρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα “αξιοπιστίας” χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».

«Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

You might also like