Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

2,5 εκατ. χρόνια ιστορίας σε έξι λεπτά: Η καταστροφή και η αναγέννηση από τις στάχτες της πανέμορφης Σαντορίνης!

Μπορούν να χωρέσουν 2,5 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας μέσα σε έξι λεπτά; Και όμως γίνεται.

Ο Νίκος Κορακάκης ανάρτησε στη σελίδα στο Vimeo ένα βίντεο που δείχνει όλη την ιστορία δημιουργίας της Σαντορίνης μέσα από τις εκρήξεις των ηφαιστείων και τους σεισμούς.

Η Σαντορίνη δεν ήταν όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Οι εκρήξεις τεσσάρων διαφορετικών ηφαιστείων άλλαξαν τελείως την μορφή της.

30.000 χρόνια πριν, το νησί ήταν διπλάσιο από αυτό που ξέρουμε σήμερα. Στα 25.000 χρόνια από την έκρηξη του ηφαιστείου του Ρίβα βυθίστηκε το νησί και σχηματίστηκε η Καλντέρα. Πριν από 3.700 χρόνια η στρογγυλή πήρε το τελικό της σχήμα και το ηφαίστειο ετοιμαζόταν για μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην ιστορία.

Ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε το 4.000 π.Χ. και είχε πάνω από 30.000 κατοίκους. Την Άνοιξη του 1.613 π.Χ. το ηφαίστειο ξαναξυπνά. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά καταστράφηκαν τελείως. Κύματα ύψους 30 μέτρων σάρωσαν τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

Εξήντα κυβικά χιλιόμετρα τέφρας απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μέσα σε 3 μέρες. Ο όγκος αυτός ισούται με τον όγκο 64 εκατομμυρίων σπιτιών. Οι ποσότητες των ηφαιστεικών αερίων προκάλεσαν πτώση στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη έως και 4 βαθμούς κελσίου για δύο χρόνια.

Η έκρηξη βύθισε το ¼ του νησιού, σπάζοντας το σε τρία κομμάτια και δημιουργώντας τη Σαντορίνη, τη Θηρασία και το Ασπρονήσι. Όλο το νησί ήταν καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα στάχτης, επεκτείνοντας τις ανατολικές ακτές έως και δύο χιλιόμετρα.

Το 46 π.Χ. αναδύθηκε ξανά από τα βάθη της Καλντέρας το ηφαίστειο και δημιούργησε από την αρχή τα ηφαιστεικά νησιά. Τα τελευταία 150 χρόνια η έκταση της Νέας Καμένης έχει τριπλασιαστεί. Η τελευταία εκροή λάβας έγινε το 1950.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ το 2006 έδειξε ότι σε περίπτωση που γινόταν έκρηξη θα είχε αρκετή ενέργεια για να διαρκέσει πάνω από 3 χρόνια και να φτιάξει ηφαιστειακό θόλο ύψους από 115 έως 125 μέτρων.

You might also like